De laatste groep C Le Mans-prototype die Sauber maakte voordat ze overstapten op de Formule 1-wagens. De Mercedes V8 van vijf liter heeft een twinturbo en produceert 950 pk. Daarnaast komt er een bak oorstrelend geluid uit de uitlaat, waar de gemiddelde Formule 1-kijker van vandaag de dag alleen nog maar van kan dromen.
Naast het geluid is er het uiterlijk: deze Sauber C11 was een van de inspiratiebronnen die Horacio Pagani gebruikte bij het ontwerpen van de Zonda.
Dit was de eerste Sauber die ook op Le mans uitkwam. De Ford-motoren waren ingeruild voor viercilinders van BMW. In 1977 en 1978 reden de deelnemende C5's op de eerste plaats in het groep 6-klassement van de endurancerace toen het noodlot toesloeg. In beide jaren viel de auto derhalve uit.
De eerste Formule 1-wagen van Sauber had een zwarte livery. Dankzij het vrijwel totale gebrek aan sponsors op de auto was hij ook vrijwel geheel zwart. Wat de C12 een plaatsje geeft in vele 'de mooiste F1-wagens allertijden'-lijstjes.
In 1970 bouwde Peter Sauber zijn eerste wagen in de garage bij zijn ouders. De C1 (de C komt van Christiane, zijn echtgenote) heeft een buizenframe en 1 liter Ford Cosworth-motor. Sauber gebruikt de auto om zelf mee deel te nemen aan heuvelklimwedstrijden (de enige vorm van autoracen die niet verboden is in Zwitserland).
Een jaar later komt de C2, die bestuurd wordt door een andere coureur, Hans Kühnis. Van de auto worden er uiteindelijk twee gebouwd.
De voorganger van de C11 heette C9. De C10 werd overgeslagen omdat het in het Duits een vreemde uitspraak heeft (tseetseen). In de groep C won de auto in 1989 de 24 uur van Le Mans.
De eerste auto die Sauber speciaal voor klanten bouwde. De motoren kwamen nog steeds van Ford-Cosworth. De maat ervan varieerde, er zijn er met een 1,6 liter en ook met een 2,0 liter.
In 2015 mocht Sauber dankzij een deal met twee coureurs voor maar één stoeltje meermaals voor de rechter verschijnen. In alle gevallen verloor het team de rechtszaak en uiteindelijk moest Bernie Ecclestone eraan te pas komen om de zaak op te lossen. Hij had geen zin in verder gezeik en forceerde de betaling van een flink bedrag aan Giedo.
In vergelijking met wat hierboven staat is het dit jaar maar een treurige bedoening bij Sauber. De auto rijdt elke Grand Prix achteraan het veld en zonder sponsors wordt het waarschijnlijk ook niet snel beter. Team-oprichter Peter Sauber heeft er een hard hoofd in. In ieder geval is teambaas Monisha Kaltenborn inmiddels naar huis gestuurd, het is echter afwachten of de nieuwe baas Frédéric Vasseur er wat beters van kan maken. Desondanks hier de beelden van toen de rijders nog hoopten ergens een deuk in een pakje boter te kunnen rijden.