Bizar. Mercedes maakt 4x4² van E-Klasse All-Terrain

Waarom zou je normaal doen als je ook gek kunt doen? Mercedes heeft alle spullen voor het maken van een 4x4² in huis dankzij de G-Klasse en heeft ook de E-Klasse All-Terrain. Schoenlepel alles in een pakket en je krijgt een E-Klasse All-Terrain 4x4².

Na Volvo en Audi kondigde Mercedes in de herfst van 2016 ook een All-Terrain-versie van zijn zakencombi aan. De E-Klasse All Terrain werd het degelijkere en stevigere broertje van de gewone E-Klasse 4Matic. Maar gewoon gehard voor het buitenleven is niet genoeg, dat toonde ook de G-Klasse al aan. 

Waarom zou je genoegen nemen met een auto die gewoon door terrein kan rijden als je ook over bomen en rotsen wilt rijden? De G-Klasse werd met de 4x4² en 6x6 van bizarre varianten voorzien.

Een van de ontwikkelaars van de E-Klasse All Terrain vond dat zijn kindje ook een behandeling met keihardium verdiende en trok het magazijn van de G-Klasse leeg. Hij kreeg van Mercedes twintig collega's mee om ook alles te laten werken en ook het design zodanig te maken dat het een echte Merc bleef. Als uitgangspunt werd een E400 All Terrain genomen met een 333 pk V6.

De portaalassen van de G bleken totaal niet te passen, reden om een volledig onafhankelijke verhoogde aandrijflijn voor dit studiemodel te ontwikkelen. Handig als je zo'n groot ontwikkelingsteam hebt. Doordat het systeem niet met starre assen werkt kan de auto ook veel scherpere bochten maken.

Gevolg van alle aanpassingen is dat de auto een bodemvrijheid van 42 centimeter heeft, wat 30 centimeter meer is dan de normale All Terrain. De banden zijn enorm: 285/50 R20, de maat die normaal onder de R-Klasse lag.

Jammer genoeg blijft het bij dit ene exemplaar. Mercedes laat gelukkig wel zien dat niet alleen de allerduurste Klasses voor gekkigheid worden gebruikt. Meer van dit soort malle projecten graag.