India verbiedt autonome auto's, want banen

Een beetje derdewereldland wil mee in de vaart der volkeren. Alle hens aan dek om nieuwe technologie te omarmen en niet gehinderd worden door de remmende voorsprong. India is niet zo'n land, het verbiedt zelfrijdende auto's op voorhand.

India heeft een enorme behoefte aan banen om de 1,2 miljard inwoners bezig te houden (terwijl ze en passant ook voor hun eigen levensonderhoud zorgen). Nitin Gadkari, de minister van Transport & Snelwegen van India, heeft daarom een hartgrondige hekel aan zelfrijdende auto's, want die hebben geen chauffeur nodig: "We won't allow driverless cars in India. I am very clear on this. We won’t allow any technology that takes away jobs."

Terwijl alle Amerikaanse, Europese (ook die in Indiase handen zijn) en Japanse autofabrikanten een wedstrijdje wie het eerst de bestuurder kan uitschakelen doen, wil India de autonome wagen van zijn wegen houden. De reden is de huidige behoefte aan 2,2 miljoen chauffeurs extra die India heeft. Het land is 100 nieuwe chauffeursscholen aan het bouwen zodat er in de komende jaren 500.000 nieuwe banen gevuld kunnen worden. Als die straks meteen weer werkloos worden zitten ze weer met miljoenen hongerige monden die gevuld moeten worden.

India doet dus niet mee met de ontwikkeling en blijft achter, zij het met een bevolking die aan het werk is. Ondanks de beloftes van de minster dat er geen autonome auto's worden toegestaan is er wel wetgeving in de maak om het testen met zelfrijdende voertuigen toe te staan.