Duitsland haalt 22.000 Porsches van de weg

Dit verwacht dus helemaal niemand: duizenden diesel-Porsches blijken te zijn uitgerust met Dieselgate-software. Nah!

De Duitse minister van Transplovt heeft bekendgemaakt dat 22.000 Porsches met een drieliter dieselmotor teruggeroepen moeten worden. Tot grote ontsteltenis van alles en iedereen bleken de Macans en Cayennes in kwestie uitgerust te zijn met sjoemelsoftware. Minister Dobrindt heeft gezegd dat Porsche voor de kosten opdraait.

De diesels zouden zijn uitgerust met software die een testsituatie kan herkennen. Zodra het stuur draait of de auto een helling op moet, schakelt het systeem zichzelf uit en blaast de motor alleen maar gecremeerde Van Nelle Export uit. Dit alles hebben we eerder gehoord. Kennelijk is het de strategie van het Volkswagen-concern om gewoon steeds weer gesnapt te worden, in plaats van één keer full disclosure.

Dat wil trouwens niet zeggen dat er geen interne ruzies zijn. De leider van Porsches interne vakbond is piswoest en eist het ontslag van het Audi-management. De motoren worden namelijk geleverd door Audi. En de vakbondspipo zegt dat ze zich genaaid voelen door Audi dat er kennelijk geen been in zag om besmette diesels aan hun collega's te leveren. Dat is inderdaad even onsportief als het naïef is om te verwachten dat Audi schone diesels zou ontwikkelen.