Paniekvoetbal bij Audi: helft topmanagers wordt ontslagen

Er heerst paniek in de top van de Duitse autowereld. Audi zal meer dan de helft van zijn bestuurstop opzij zetten.

Even wat context voor we de rest van het nieuws brengen. Audi zit tot over zijn oren in Dieselgate en gisteren werd - niet voor de eerste keer - opgeroepen tot het aftreden van de Audi- bestuursraad. Dit in navolging van een door de Duitse overheid afgedwongen terugroepactie van Porsches met een Audi-motor.

Dat is niet zonder gevolgen gebleven. Vier van de zeven leden van Audi's Raad van Bestuur hebben onlangs hun congé gekregen te horen gekregen dat ze weldra moeten optyfen. Kennelijk is de situatie zo ernstig dat hun ontslag werd aangezegd zonder dat vervangers bekend zijn. Hier spelen twee dingen: in de eerste plaats Dieselgate, maar ook de magere prestaties van Audi de afgelopen jaren. Mercedes en BMW doen het duidelijk beter.

Maar dat is enkel de strijd tussen de Duitse premiummerken. Gekeken naar een nog groter plaatje, hebben de Duitsers moeite om aansluiting te vinden bij de rest van de wereld als het gaat om (autogerelateerde) technologie. "China dominates the production of solar cells. Tesla is ahead in electric cars and Germany has lost the first round of digitalization to Google, Apple and the like." Een goede maar weinig vleiende samenvatting; Duitsland loopt achter.

Misschien luiden de ontslagen bij Audi wel een frisse wind in. Als dat lukt, zouden wij als topmanager bij Mercedes of BMW harder gaan lopen. Of ook voor onze baan vrezen.