Het is zo ver: Opel is Frans

Vanaf vandaag maakt Opel geen deel meer uit van General Motors, maar is het een dochter van Peugeot. De verkoop werd begin maart geregeld en is nu al rond. Zouden de Fransen eindelijk die Ampera-e tevoorschijn weten te toveren?

De terugtrekking van GM uit Europa is zo goed als compleet, alleen de overname van de financiële tak van Opel is nog niet helemaal rond. Sinds middernacht is Opel weer een bedrijf met een Europese moeder: PSA.

Maar hoe gaat het nu verder? Ten eerste hoopt PSA op de middellange termijn tot flinke synergievoordelen te komen door de integratie van de bedrijven. De grotere inkoopmacht en het delen van technologie moet op jaarbasis 1,7 miljard euro aan voordeel opleveren. De gecombineerde bedrijven hebben nu al een marktaandeel van 17% in Europa en zijn het tweede grootste autobedrijf van het continent.

Omdat de Fransen niet als een soort winnende Napoleons willen komen binnenwalsen op de Duitse kantoren van Opel hebben ze een 100 dagen-plan opgesteld. De teams van beide bedrijven gaan de komende drie maanden aan de slag om samen tot een vernieuwde strategie te komen om de gezamenlijke winst ook daadwerkelijk te kunnen maken.

Als Autobahn een advies zou mogen geven dan luidt dat als volgt: zorg er nou eens voor dat die Opel Ampera-e geleverd kan worden. Leuk hoor, dat Noorwegen eerst, maar zo word je geen winnaar. Zeker als je weet dat er in Amerika voetbalvelden vol met onverkochte Chevrolet Bolts staan. Ook GM zal blij zijn als hun voormalige dochter die voor ze weet weg te zetten. Gewoon even een Opel-logootje erop plakken en leveren die handel.