Dus toch. Apple werkt aan zelfrijdende auto’s

Tim Cook, de CEO van Apple, had vannacht een 'earnings call' waarin hij wat dieper inging op de plannen van Apple op het gebied van kunstmatige intelligentie en autonome systemen: "Zelfrijdende auto's zijn incredibly exciting."

Het was al tijden een raadsel wat Apple nou precies aan het doen was op het gebied van automotive en autonomie. Aanvankelijk waren er de geruchten rondom Project Titan, waarin Apple een eigen auto zou gaan maken. Dat plan leek in de prullenmand te zijn verdwenen, totdat Tim Cook eerder dit jaar vertelde dat de technologiereus zich sterk focust op autonomie. Het project was dus niet helemaal verdwenen. Uiteraard waren de investeerders ook zeer geïnteresseerd in de besteding van hun geld, reden waarom ze Cook vannacht om opheldering vroegen

Het bedrijf beschouwt 'autonomie' als de moeder van alle kunstmatige intelligentie, aldus Cook, en Apple heeft een grootschalig project op dat gebied. Hij ging niet in op de vraag wat het project dan precies in zou moeten houden: "We are very focused on autonomous systems. We do have a large project going, and are making a big investment in this. From our point of view, autonomy is sort of the mother of all AI projects."

Het kan dus zijn dat Apple zich inderdaad richt op een zelfrijdende auto. Het bedrijf heeft tenslotte al vergunningen om bestuurderloos rond te rijden in Californie. Cook zaaide op dat gebied ook onduidelijkheid: "Autonomous systems can be used in a variety of ways. A vehicle is only one, but there are many different areas of it. And I don’t want to go any further with that."

Apple zou zich net zo goed op een ander gebied van zelfsturende robotica kunnen richten. Ook in de logistiek, supply chain en productie is er nog een hoop te winnen met zelfdenkende systemen. Maar er zijn natuurlijk ook consumentengerichte oplossingen waarbij autonomie belangrijk is. Zelfdenkende en zelfwerkende huishoudelijk apparaten en ook drones zouden enorm kunnen profiteren van de simpele user experience die Apple altijd op zijn technologie weet te bouwen.

Overigens hadden de investeerders meer reden om de champagne open te trekken. De koers van Apple staat op recordhoogte, de winst gaat helemaal volgens plan en er worden nog steeds belachelijk veel iPhones verkocht.