Daimler investeert in taxi zonder wielen

Samen met een aantal anderen steekt Daimler miljoenen in de ontwikkeling van een autonome elektrische taxi die niet eens wielen heeft. Het moet een zelfvliegende machine worden voor personenvervoer, de eerste proefvlucht gebeurt dit jaar nog.

Terwijl de wereld zich nog steeds vergaapt aan zelfparkerende auto's en ruitenwissers die vanzelf bedenken dat ze op en neer moeten wipen is de industrie al een stuk verder. De vliegende taxi van Volocopter moet niet alleen elektrisch aangedreven worden, het luchtvaartuig moet het ook zonder piloot gaan doen. Het klinkt nogal futuristisch, maar het bedrijf denk in 2018 al de eerste commerciële modellen te gaan leveren.

Op basis van de vorige alinea zou je verwachten dat je net het prospectus vaneen nieuw Ponzi-schema hebt gelezen. Toch zal de waarheid minder sinister zijn: grote jongens als Daimler en de Duitse investeerder Lukasz Gadowski (rijk van onder andere de Duitse versie van Thuisbezorgd, Delivery Hero) stapten onlangs voor een totaal van €25 miljoen bij Volocopter in.

Opvallend aan de investering van Daimler is dat het bedrijf vroeger ook aandeelhouder was in Airbus. Dat bedrijf is zelf ook bezig met het ontwikkelen van een onbemand vliegtuig voor vervoer van personen in steden.

Volocopter heeft in 2016 al met een proefmodel van zijn elektrisch 'helikopter' gevlogen, maar plant dit jaar een grootsere test. Het bedrijf wil tegen het eind van dit jaar in Dubai zijn eerste autonome vliegmachien laten proefvliegen. Het Arabische emiraat wil in 2030 al 25% van alle passagierstransport op autonome wijze laten uitvoeren.