Tesla Model Y krijgt maar 100 meter kabel

Elon Musk probeert uit alle macht om zijn auto's zo simpel mogelijk te maken ondanks alle techniek. Daarom moeten ook alle kabels verdwijnen. Best bijzonder in een elektrische auto. De Model Y krijgt maar honderd meter koper mee.

Als we het over de honderd meter kabel van de Tesla Model Y hebben, dan bedoelen we niet de oplaadkabel van de accu's, maar de kabelboom in de auto. Waar de Model S nog met ongeveer drie kilometer aan koperkabels is uitgerust om de hele auto te laten werken, heeft Tesla dat bij de Model 3 al weten te halveren. Die auto heeft immers alleen maar een touchscreen in het midden zitten, de rest van de bedieningsknopjes is zo'n beetje weggehaald. Knopjes die er niet zitten, hebben ook geen eigen kabeltje nodig.

In de nieuwe kleine SUV, die gebaseerd wordt op de Model 3, gaat Elon Musk nog een stapje verder. Hij beweert dat 328 voet (100 meter) aan kabel alles is wat er in de nieuwe auto ingebouwd gaat worden. Het lijkt aannemelijk dat Musk de bekabeling van het accupakket daarbij niet meerekent.

Een van de manieren die Tesla gaat gebruiken om te knippen in de kabelboom is het afstappen van een 12 voltsysteem. Het ligt daarbij voor de hand dat Tesla over zal stappen op een 48 voltsysteem, dat bijvoorbeeld Audi nu ook al toepast in de nieuwe A8. Musk lichtte daarover echter nog geen tipje van de sluier. Evenmin verklapte hij wanneer we de nieuwe Model Y kunnen verwachten: verder dan 2019 of 2020 kwam hij niet.