De volgende DeLorean kan echt vliegen

De DeLorean DMC-12 kon dankzij de aanpassingen van Doc Brown vliegen in Back to the Future. De gewone roestvrijstalen versie kon dat niet. De volgende generatie DeLorean heeft ook een rare naam, DR-07, en kan echt vliegen.

De nieuwste poging om met de naam DeLorean nieuwe vervoersmiddellen te produceren komt niet van John DeLorean. John overleed in 2005 na een leven van grote ups en downs. Zijn neefje Paul DeLorean probeert vooral de ups na te doen met een vliegende auto. 

Zijn vinding, de DeLorean Aerospace DR-07 moet twee mensen kunnen vervoeren en heeft geen wegen nodig. Waar de meeste vliegende auto's daadwerkelijk een autogedeelte bevatten, heeft de DR-07 nauwelijks iets dat op wielen lijkt. Goed ze zitten er wel, maar het zijn een soort gevalletjes om mee over een landingsbaan te taxiën.

De gedachte van het apparaat is dat je overal verticaal kunt opstijgen en landen. Dat moet extra makkelijk gemaakt worden door het feit dat het een zelfvliegende-vliegende auto is. De autonomie maakt het mogelijk dat elke sukkel het apparaat in zijn garage kan zetten. Dat moet wel een flinke garage zijn overigens, het ding is bijna zeven meter lang en zes meter breed. Voor de opbergbaarheid kunnen de vleugels overigens ingeklapt worden. 

Er zitten behoorlijk veel vleugels aan de machine. Zowel voor als achter heeft hij twee flinke jetsers zitten, maar onder de achtervleugels zitten ook nog twee kleinere winglets. Het zestal geeft het toestel voldoende draagvermogen zonder dat er extreem lange exemplaren op hoeven te zitten. De aandrijving komt van twee kantelende fans. De elektrisch aangedreven overmaatse ventilatoren blazen het apparaat de lucht in en kantelen zich naar achteren om het toestel voorwaarts te bewegen, en zo de vleugels hun dragende werk te laten doen. Overigens is er een bijkomend voordeel aan de vleugels: als de motoren het begeven, valt het toestel niet meteen als een baksteen uit de lucht.

DeLorean hoopt komend jaar al een bemande versie van zijn vliegmachine te maken. Voor daar echt iemand mee op mag stijgen wil hij echter heel veel testen met een radiografisch bestuurde versie. Voor je met een zak flappen op het vliegtuig naar Los Angeles, waar het bedrijf gevestigd is, stapt: ze nemen nog geen orders aan. Het zal nog een aantal jaar duren voordat het bedrijf vliegtuigen gaat leveren. Al durven experts er nog geen datum op te plakken. Het kan zijn dat hij over vijf jaar al gewoon geleverd wordt, maar het kan ook nog vijftien jaar duren. Dat hangt allemaal van de ontwikkeling van accu's, grondstoffen en autonome technologie af. 

Eh, kom er maar in Marty. Breng ons Back tot the Future.