Back in time: Top 10 beste retro cars

Infiniti wakkerde afgelopen maand de retro-trend weer aan met een concept car die is geïnspireerd op oude racers, maar het merk is echt niet de eerste die inspeelt op het idee dat vroeger alles beter was. Tijd voor een lijstje met de beste retro cars. 

Afgezien van de saaiste naam die ze konden bedenken, hebben de Japanners met deze retro-racer één van de meest verrassende concept cars van de afgelopen tijd gebouwd. Geen zelfrijdende social media bubbel op waterstof die ons de saaist mogelijke toekomst probeert voor te stellen, zoals alle andere fabrikanten tegenwoordig presenteren, maar een race-auto in een jaren 40 jasje. De medewerkers hebben zelfs bouwtechnieken uit die tijd gebruikt voor een authentieke look. De onderhuidse techniek is wel weer modern met een elektrische aandrijving met 163 pk en 320 Nm. Aangezien dit model toch alleen voor de show is gebouwd, zullen we deze keer niet treuren over de afwezigheid van motorgeluid. 

Morgan doet al zo lang hetzelfde dat toen ze een paar geleden met een nieuwe versie van een vooroorlogs model kwamen, hij nog steeds prima in de line-up paste. De Morgan 3-Wheeler werd al gebouwd in de tijd dat de auto nauwelijks de status van gemotoriseerde koets was ontgroeid. In 2011 besloten de Britten het excentrieke ding in een nieuw jasje opnieuw uit te brengen en het was meteen een hit. Met zijn onbeschermde tweecilinder op de voorzijde, uitlaten die langs een veel te smalle cockpit lopen en een enkel achterwiel is deze auto met weinig te vergelijken. Misschien maakt dat hem ook zo populair.

Oh BMW, wat tease je ons enorm met deze schoonheid die nooit zal zijn. Met de 2002 Hommage Concept lieten de Duitsers zien hoe je de klassieke lijnen van een BMW 2002 verwerkt in een modern jasje. Het resultaat is een concept car die de familietrekjes behoudt, maar toch een eigen gezicht heeft. Met de techniek van de M2 onder deze body zou dit een gewilde liefhebbersauto zijn, maar helaas besloot BMW het bij dit prototype te houden. Gemiste kans BMW!

In een retro-lijst kan de Mini niet uitblijven. BMW heeft met de MINI niet alleen een retro-model, maar een compleet retro-merk gelanceerd. Naar mate de tijd vorderde verloor de nieuwe MINI alleen steeds meer van zijn klassieke invloeden. Het model blijft bij elke generatie groeien en de Countryman heeft al helemaal weinig meer met de kleine opdonder van vroeger te maken. Jammer, want het begon zo goed.

De Ford Mustang is een model dat met iedere update meer van de aantrekkingskracht van het origineel verloor. Begin deze eeuw was het een saaie en lelijke coupe die eigenlijk dat beroemde paardje niet waardig was. Gelukkig zag Ford het licht en verscheen er in 2004 een nieuwe generatie die volledig retro ging. Het uiterlijk was een moderne interpretatie van de klassieker van eind jaren 60 en daarmee werd het model van de dood gered. De concurrenten zaten ook niet stil en ook de Chevrolet Camaro en de Dodge Challenger verschenen in een retro-jasje. American Muscle was terug!

Een klassiek ogende roadster met luxe lederen bekleding, maar dan wel met moderne BMW-pk's onder de kap. Dat kan niet mis gaan zou je denken, maar helaas liep het in het geval van Wiesmann wel verkeerd af. In 2014 ging het bedrijf failliet, maar in de jaren daarvoor leverde het enkele prachtige, hoewel wat moeilijk kijkende, sportauto's af. Van de MF3 met M3-motor tot de door M5-kracht aangedreven MF5: het waren allemaal bijzonder potente Duitsers met opvallende looks. 

Je kan het een makkelijke kopie vinden van BMW's idee voor MINI, maar in 2007 kwam Fiat ook met een herinterpretatie van een klassiek kleintje en het bleek een hit. De kleine Fiat kom je na tien jaar op iedere straathoek tegen en met de nieuwe generatie wijkt Fiat nog steeds niet veel af van het originele design. Oké, creaties als de 500L en 500X zijn een marteling voor iedereen met werkende ogen, maar voor de normale 500 hebben de designers opvallend goed naar de auto van vroeger gekeken en met succes.

Het is een Volvo, maar niet zoals je zou verwachten. Deze Volvo Jakob Hot Rod is een creatie van Leif Tufvesson en is een eerbetoon aan de allereerste Volvo ever ooit: de ÖV4 aka Jakob. De nieuweling is een moderne hot rod met alle elementen die je direct herkent uit de klassieker. Het open kuipje, de rondlopende leren bekleding, de twee grote ronde lampen aan weerszijden van de vierkante grille: het is er allemaal. 

James Bond is met zijn tijd meegegaan en rijdt tegenwoordig moderne Aston Martins. Mocht de geheim agent zich nog een keer nostalgisch voelen, dan raden we hem de David Brown Speedback GT aan. Een nieuwe interpretatie van de Aston Martin DB5 waar het voor 007 allemaal mee begon, maar dan wel met moderne techniek onder de huid. Een handgemaakt meesterwerk waar Q alleen nog een paar gadgets aan toe hoeft te voegen.

De eerste exemplaren moeten nog worden uitgeleverd, maar de Alpine A110 mag niet in dit lijstje ontbreken. Het is misschien niet de meest fraaie, maar wel één van de duidelijkste vormen van retro-design. Het is alsof het ontwerp van de klassieke A110 simpelweg als een ballon is opgeblazen, zodat het voldoet aan de eisen van deze tijd. Of deze simplistische aanpak gaat werken moeten we nog gaan zien.