Hebben. De soort van laatste De Tomaso Pantera

Hoewel De Tomaso tot 1996 doorging met het leveren van Pantera's is dit exemplaar uit 1974 de laatste Pantera ooit. De auto, inclusief handtekening van de ontwerper, wordt binnenkort geveild en het is eigenlijk een koopje.

De Argentijn Alejandro De Tomaso kwam dankzij zijn politieke voorkeuren halverwege de vorige eeuw in Italië terecht, waar hij aan het autoracen sloeg. Zoals het een rechtgeaard racecoureur in die dagen betaamde, startte Alejandro (die inmiddels Alessandro heette) na zijn carrière met het bouwen van zijn eigen wagens. In 1970 kwam de Pantera uit, een Italiaanse sportwagen aangedreven door een V8 van Ford. 

Overigens waren er meer verbanden met de Amerikanen. Zo tekende Tom Tjaarda de auto, ondanks zijn Nederlandse achternaam was dat een Amerikaan die toen in dienst van van Ghia. De Tomaso regelde dat Ford zijn auto's verkocht in hun upscale Lincoln- en Mercury-dealers. Het zorgde ervoor dat de auto in Amerika vrij goed verkocht werd. En het verklaart ook meteen hoe dit een laatste model kan zijn, terwijl de auto daarna nog 22 jaar is geproduceerd.

In 1974 veranderden allerlei Amerikaanse voorschriften op het gebeid van veiligheid en uitstoot dat De Tomaso eigenlijk een compleet nieuwe Pantera moest ontwerpen. Geen doen en reden om te stoppen met levering in de US of A. Het laatste Amerikaanse exemplaar werd geleverd aan een Ford-verzamelaar en kreeg op het dashboard niet alleen een herinnneringsplaquette, maar ook de handtekening van (de onlangs overleden) ontwerper Tom Tjaarda.

Dit exemplaar, in De Tomaso oranje, wordt tijdens de Monterey Car Week geveild door RM Auctions. De auto is zodanig origineel dat zelfs de eerste set banden er nog onder ligt. Er staan dan ook slecht 26.000 kilometer op de teller. Het maakt dit een zeer begerenswaardige wagen, zeker voor de prijs die ze ervoor verwachten. Hoewel $125.000 tot $175.000 veel geld is voor een Pantera, is het voor een sportwagen uit die tijd een lage prijs.