Duitsers maken een Volkswagen met fijnstofsleepnet

Omdat de gemiddelde Volkswagen de afgelopen jaren nogal wat meer gas uitstootte dan toegestaan, is het tijd voor een tegenreactie. Deze Passat GTE heeft allerlei filters aan boord en rijdt als een soort Wiedergutmachungsschitzel zuiverend rond.

Filterbedrijf Mann+Hummel bouwde een VW Passat GTE om tot een fijnstofreiniger van formaat. Zeker als hij op zijn accu's rijdt is de auto eerder een brenger van schone lucht dan een luchtvervuiler. Daarvoor bouwden de filteraars drie van hun systemen in de auto in die ze de Fijnstofvreter noemen.

Ten eerste zitten er remfijnstoffilters op de vier wielen. Wat veel mensen vergeten is dat de remschijven en remblokken langzaam slijten en eindigen als stof. Fijnstof om precies te zijn. Het filter dat tegen de remklauw is bevestigd weet 90% van het stof weg te filteren. De toeleverancier denkt dat vooral makers van hybride- en volelektrische wagens geïnteresseerd zullen zijn in de filters die de uitstoot van die auto's nog verder kan verkleinen.

Voor de inzittenden bouwde het bedrijf een luchtfilter in dat vooral goed werkt om het schadelijke stikstofoxide (dat uit de dieselsjoemelaars komt) te filteren. Verder houdt het rooster ammoniakverbindingen en pollen tegen. In de auto, kun je dus opgelucht ademhalen.

Maar de grootste innovatie staat op het dak. Daar is een soort schepnetfilter aangebracht dat rijwind filtert. Daarbij is er ook aan gedacht dat de luchtweerstand van de auto niet aangetast wordt. Het filter op de auto maakt tijdens het rijden net zoveel lucht schoon als het vervuilt tijdens het rijden op brandstof. Dat betekent dat hij tijdens het rijden op elektriciteit (laten we er maar van uitgaan dat het zonnestroom is) de lucht in de stad schoner achterlaat dan hij het aantrof.

Aangezien het testvoertuig van Mann+Hummel al een Volkswagen is, zou het misschien een goed idee zijn voor de Wolfsburgse fabrikant: rust een heleboel auto's uit met de schepfilters en rij door de meest vervuilde steden. De inwoners van Stuttgart en München zullen juichen bij het zien van de schoonmaak-Volkswagens die als Wiedergutmachungsschnitzels door de stad rijden.