Het is zo ver: laatste Dodge Viper is gebouwd

Na een ongelooflijke 25 jaar viel gisteren uiteindelijk het doek voor de SRT Viper: de laatste auto rolde in Detroit van de band. Het is gedaan met de machtige ongeblazen V10 in een krankzinnige auto, de wereld kan nu alleen nog maar saaier worden.

Vijf generaties Dodge Viper ontwikkelden de auto tot het summum van ouderwetse kracht gecombineerd met moderne foefjes. De vijfde en laatste generatie van de auto droeg de naam Dodge niet meer, het model heette de SRT Viper. Toch blijft het in hart en ziel altijd de Dodge Viper, geproduceerd van 1992 tot en met 17 augustus 2017.

De V10 van de SRT had een inhoud van een bizarre 8,4 liter en wist daarmee 649 pk te leveren aan de achterwielen. Van automatische- en dubbelekoppelingstoestanden wilden de bouwers niets weten: de Viper had gewoon een handbak. Voor Amerikaanse begrippen overigens heel bijzonder om een auto gewoon niet met een automaat te leveren.

Belangrijkste reden om te stoppen met de Viper is de algehele downsizewoede die overal heerst. Deze slang van FCA kan echter helemaal niet downsizen. Er hoort een V10 in, die hoort belachelijk groot te zijn en geen turbo te hebben. De enige optie om aan de milieuvoorschriften te voldoen en trouw te blijven aan het concept is het stoppen met de productie. Dat is daarom gisteren (veertien dagen te vroeg), na een eindeloze rij afscheidsmodellen, gebeurd. So long Dodge SRT Viper.