De Vlaamse Automobilistenbond (VAB) is er niet gerust op dat de belastingen voor auto's in België hetzelfde blijven. De tarieven worden altijd bepaald aan de hand van de uitstootgegevens van auto's. De test waar die gegevens uit kwamen rollen waren dezelfde tests die verantwoordelijk waren voor het ontstaan van de sjoemeldiesels uit Volkswagens Dieselgate-affaire.
Voor de EU reden om de tests aan te passen zodat sjoemelen onmogelijk of zinloos wordt. Vanaf 1 september is er een nieuw testregime. Gevolg is echter dat de uitstoot van alle auto's plotseling met vijftien tot vijfentwintig procent gaat toenemen. Nu kun je je meteen afvragen waarom die veel realistischere tests er niet al jaren zijn, maar dat is nu een zijspoor.
Punt van discussie is de belasting: als de CO2-uitstoot toeneemt, neemt de belasting ook toe. De VAB roept minister van Financiën Tommelein op om ervoor te zorgen dat de belasting niet de pan uitrijst. De minister stelt de bond echter gerust en zegt dat het zo'n vaart niet zal lopen.
In Nederland wordt de BPM ook berekend op basis van het aantal CO2'tjes dat door een auto wordt uitgestoten. Wat gebeurt er hier als de nieuwe tests straks worden ingevoerd? Autobahn nam contact op met de ANWB om te vragen of de zorgen van de Belgen ook in Nederland gelden.
De woordvoerder reageerde als volgt: 'De nieuwe verbruikstest is van toepassing voor heel Europa dus ook voor Nederland. De staatssecretaris heeft in reactie gezegd dat de automobilist niet meer gaat betalen:
“De implementatie van de nieuwe testmethode betreft een technische omzetting, waarbij uitsluitend de definitie van de vaststelling van de CO2-uitstoot van een voertuig wordt aangepast. Het is van belang dat de transitie goed uitvoerbaar is en budgettair neutraal verloopt. Auto’s worden immers niet onzuiniger, alleen de testmethode verandert. Het is niet de bedoeling dat automobilisten alleen als gevolg van een nieuwe testmethode meer gaan betalen.”
De ANWB is uiteraard blij met de toezegging en we zullen de staatssecretaris daaraan houden en de prijzen goed monitoren.'
Het valt dus gelukkig allemaal mee in Nederland.