Max Verstappen VIJFDE in kwalificatie Spa-Francorchamps

Spa-Francorchamps kleurt oranje voor Max Verstappen. Het circuit ligt er droog bij voor de kwalificatie. Lewis Hamilton pakt pole position, Vettel de tweede plek gevolgd door Bottas en Raikkonen. Max Verstappen start vanaf P5.
@media (max-width: 679px){#fig-65d8765d542f7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d8765d542f7 img{#fig-65d8765d542f7 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65d8765d542f7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d8765d542f7 img{#fig-65d8765d542f7 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65d8765d542f7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d8765d542f7 img{#fig-65d8765d542f7 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65d8765d542f7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d8765d542f7 img{#fig-65d8765d542f7 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Lewis Hamilton start morgen vanaf pole position tijdens de Grand Prix van België. De Brit evenaart daarbij het record van Michael Schumacher die 68 keer vanaf de eerste plek mocht starten. Ferraririjder Sebastian Vettel pakt de tweede plaats, waardoor hij zich tussen de twee Mercedessen nestelt bij de start. De Finnen Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen staan voor Max Verstappen en Daniel Ricciardo.

De kwalificatie verliep voor vrijwel iedereen vlekkeloos, behalve voor Jolyon Palmer. De Brit reed eindelijk eens harder dan zijn ploegmaat, maar kreeg tijdens de derde kwalificatiesessie last van een probleem in de versnellingsbak.

Lewis Hamilton is zoals altijd de eerste die een tijd neerzet (1:44,316), gevolgd door Bottas op bijna een halve seconde achterstand. Vlak daarna duikt Vettel met 41 duizendsten onder de tijd van Lewis. Max Verstappen rijdt in zijn eerste getimede rondje een prima tijd van 1:44,535 goed voor de voorlopig derde plek. Achter de gebruikelijke top zes van Ferrari, Mercedes en Red Bull zijn het na één run de auto's van Force India, Renault en McLaren. Opvallend daarbij is het dat Jolyon Palmer voor zijn teamgenoot Hülkenberg staat. 

Hamilton breekt zijn tweede run af nadat zijn achteras op een bizarre manier begint te schudden. We zien de Brit onmiddellijk naar een knop op zijn stuur grijpen om een instelling te wijzigen. Wat er precies met de Mercedes aan de hand is weet niemand, maar het is duidelijk dat er een geheime setting in de auto niet helemaal goed werkt.

De Duitser weet in zijn tweede run echter orde op zaken te stellen, hij rijdt een achtste tijd. Ook mooi om te zien: Stoffle Vandoorne rijdt een tiende tijd, terwijl Fernando Alonso het met een veertiende stek moet doen. Maar gelukkig zijn beide McLarens door. De twee wagens van Williams halen de cut echter niet, evenals het duo van Sauber en Daniil Kvyat. 

Out: MAS, KVY, STR, ERI, WEH

Wederom zijn de Mercedessen en de Ferrari's als eerste naar buiten. Hamilton is het snelst, gevolgd door Raikkonen, Bottas en Vettel. Max Verstappen rijdt zich naar de vierde plaats op vier tienden achter Lewis, terwijl Ricciardo een zesde tijd neerzet. Daarachter zijn het na de eerste run Palmer, Ocon, Perez en Alonso. 

Bij Renault valt weer op dat Palmer voor Hulkenberg staat. Stoffel Vandoorne, die een ongelooflijke 65 plaatsen gridstraf te wachten staat heeft nog niet gereden in Q2.

Met nog vier minuten op de klok rijden Lewis Hamilton en Valtteri Bottas weer naar buiten voor een tweede run. Ferrari en Red Bull Racing kiezen ervoor om binnen te blijven. Bottas verbetert zijn tijd, waardoor hij nu voor Raikkonen komt te staan. McLaren past even later een Indycar-tactiek toe waarbij Stoffel zijn teammaat Alonso een tow geeft om zo een snel tijd te zetten. Alonso's auto hapert echter, waarna de Spanjaard meteen naar binnen rijdt. Hulkenberg duwt vervolgens Alonso net buiten de top 10, maar eindigt niet voor zijn Britse teamgenoot.

Out: ALO, GRO, MAG, SAI, VAN

Hee, het blijkt Kimi Raikkonen te zijn die als eerste op de baan is, gevolgd door Lewis, Sebastian en Valtteri. Voordat iemand een getimede ronde weet te zetten begeeft de versnellingsbak van Jolyon Palmer het, waardoor er wat olie op de baan terechtkomt. Hamilton rijdt een 1:42,907, een nieuw baanrecord, voor Raikkonen, Bottas en Vettel. De twee auto's van Red Bull rijden daar achter, het is duidelijk dat de Ferrari's en Mercedessen weer een tandje bij hebben gezet. De twee Force India's en de Renault van Hulkenberg hebben na de eerste vijf minuten nog geen tijd gezet.

De tweede run is wederom voor Hamilton in een 1:42,553. Bottas verbetert zijn tijd, terwijl Kimi zijn snelle run afbreekt. De kans voor Verstappen: hij verbetert zijn tijd en staat vlak voor het vallen van de vlag op de vierde plek. Helaas is daar nog Sebastian Vettel die met zijn Ferrari de tweede tijd pakt en Max weer terugwijst naar de vijfde startplaats.

Psst. Als je de promocode AUTOBAHN invult bij een Toto-bet krijg je 5 euro(!) gratis. Klik hier om die bonus op te halen