Eureka! Bosch heeft de verbrandingsmotor gered

Noteer het jaar 2025 vast in de agenda, want dat wordt een goed jaar voor de petrolhead: de Duitse firma Bosch denkt in dat jaar een koolstofneutrale brandstof te kunnen leveren voor een acceptabele prijs. Wij pakken de champagne er bij.

Als je aan Bosch denkt, dan denk je sjoemelsoftware klimaatneutrale brandstoffen. De Duitsers denken dat de CO2-uitstoot van fabrieken en auto's gevangen kan worden en weer verwerkt kan worden tot een synthetische benzine (eFuels). Daarmee kunnen gewone auto's koolstofneutraal rijden. 

De technologie is momenteel nog te duur om op een zinvolle manier toe te passen, maar -zo benadrukken ze- dat was windenergie aanvankelijk ook. Het belangrijkste is dat het huidige wagenpark en de huidige infrastructuur in gebruik kunnen blijven, terwijl ze heel snel een neutrale uitstoot kunnen bereiken. 

Volgens Bosch is het een geweldige tussenstap bij het overstappen naar nog schonere auto's. Maar ook voor vliegtuigen, vrachtwagens en schepen zou de brandstof een uitkomst zijn: juist in de logistiek zullen verbrandingsmotoren nog lang de dienst uit blijven maken.

Het belangrijke verschil van deze synthetische brandstof met biobrandstof is dat het wordt samengesteld uit zaken die we nu niet gebruiken voor voedsel. Biobrandstoffen worden juist vaak gemaakt van spullen die anders ergens in de voedselketen gebruikt hadden kunnen worden; dat brengt alsnog een milieubelasting met zich mee. 

De eFuel wordt met energie uit hernieuwbare bronnen (wind en zonne-energie) geproduceerd door waterstof en koolstof aan elkaar te binden. Op den duur moet de brandstof beschikbaar komen voor een bedrag van tussen de €1,00 en €1,40 per liter (exclusief belastingen). Kom op Bosch, waar wachten jullie nog op, meteen doen.