Baas Renault zegt: Renault is helemaal ruk

Max Verstappen en het Red Bull Racing team zijn niet de enigen die helemaal klaar zijn met Renault. Ook de baas van het Formule 1 team van de Franse fabrikant zegt nu dat hun (on)betrouwbaarheid onacceptabel is.
@media (max-width: 679px){#fig-65dc4d7a7cfdd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4d7a7cfdd img{#fig-65dc4d7a7cfdd img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dc4d7a7cfdd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4d7a7cfdd img{#fig-65dc4d7a7cfdd img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dc4d7a7cfdd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4d7a7cfdd img{#fig-65dc4d7a7cfdd img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dc4d7a7cfdd img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dc4d7a7cfdd img{#fig-65dc4d7a7cfdd img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

De Grand Prix in Spa was geen goed weekend voor Renault. De Fransen kampten met een falende motor bij Max Verstappen, wat het merk weinig positieve publiciteit in Nederland opleverde. Maar de never ending story rondom de stakende motoren van Verstappen is niet het enige probleem, bij hun eigen Formule 1 team loopt het ook niet. Eindelijk had Jolyon Palmer het afgelopen weekend eens de snelheid in zijn auto, waardoor hij kon laten zien dat hij stiekem best wel een deuk in een pakje boter kan rijden. Dankzij een versnellingsbakprobleem moest de Brit echter vijf plaatsen achter zijn kwalificatieplaats van start. Ook Daniil Kvyat had op vrijdag een Renault-issue in zijn auto.

Al het gedoe irriteert niet alleen 'Kamp Red Bull', maar zelfs Cyril Abiteboul is er klaar mee. De baas van het Renault F1-team noemt in een gesprek met Motorsport de problemen van zijn motoren "not acceptable".

Aanvankelijk concentreerden de Franse technici zich voornamelijk op het verbeteren van hun eigen auto, maar de focus gaat nu meer naar de motoren: "Basically we're not too bothered by the performance of our car any more, we're extremely bothered by the reliability which hit Jo on Saturday with the gearbox, and which was also hitting the different engines on the grid."

Het probleem ligt er, volgens Abiteboul, voornamelijk in dat het Formule 1-programma van Renault nog te fragiel is. Het team is eigenlijk nog niet groot genoeg om alles te kunnen regelen. "But as I said it's not acceptable, it's not where we want to be from a reliability perspective, and it has to be the focus for all customers."

Het is te hopen dat de Fransen snel stappen kunnen maken op het gebied van betrouwbaarheid, Max zit nog wel een tijdje bij Red Bull. De kans dat het team motoren van Mercedes of Ferrari kan krijgen is nihil en een overstap naar Honda is uitgesloten. Althans, waarschijnlijk helpt dat Verstappen en Ricciardo helemaal van de regen in de drup.