Hamilton wint in Monza en Max finisht weer eens

Eindelijk! Max Verstappen heeft geen motorproblemen en finisht de race in Monza. Helaas op gepaste afstand van winnaar Lewis Hamilton. Het podium wordt gecompleteerd door Bottas en Vettel.

In Italië is de oranje massa van Spa ingeruild voor een rode zee van de Ferrari-tifosi. Met een zwaar gehusseld startveld met ladingen gridpenalty's (na de zes die gisteren al bekend waren, zijn er nog drie bij gekomen). Max Verstappen start vanaf de dertiende plaats en ligt na de eerste ronde achtste. Het hele veld komt vrij ongeschonden door de chicane heen. 

Bij het ingaan van de derde ronde haalt Verstappen de Williams van Massa in, maar de Braziliaan laat zijn auto staan in de chicane en Max' band raakt lek. Gelukkig weet hij de pits te halen voor nieuwe wielen.

Na de bandenwissel, waarbij ook de voorvleugel van de Red Bull wordt vervangen ligt Max weer twintigste. Vooraan herstelt het normale evenwichtig zich al vrij snel: Hamilton rijdt op de eerste plaats, gevolgd door Bottas en Sebastian Vettel. Daarachter zijn het nog steeds Ocon en Stroll voordat Kimi Raikkonen volgt.

Hoewel de eerste pitstops plaatsvinden in de elfde ronde, begint rond lap 17 het veld binnen te komen voor nieuwe banden. Raikkonen komt niet langs Stroll en Ocon, dus probeert hij een under cut pitstop. De opzet lukt, hij pakt Stroll, die een paar rondjes later stopt, maar Ocon is hij nog steeds niet voorbij.

Max is ondertussen bezig met een inhaalrace, na Grosjean is er een groot gat naar Sainz. Door de pitstops van de twee Saubers komen die achter Max terecht. Na 25 rondjes verschijnt Lewis Hamilton in de achterspiegel van Verstappen, hij kan echter niet achter de Mercedes aanhaken om door het veld heen te rijden. Terwijl de top vijf (waaronder Daniel Ricciardo) nog niet naar binnen is geweest stopt Max alweer voor een nieuw setje banden.

Na 31 ronden geeft de Renaultmotor van Jolyon Palmer de geest. Hij moet zijn auto stoppen in de pits. Een paar rondjes later is Stoffel Vandoorne aan de beurt, zijn Hondamotor wil niet meer.

Als altijd is het vooraan volstrekt oninteressant: Lewis rijdt voorop en zijn teamgenootje Bottas volgt. De Ferrari's hebben het moeilijker, op tien ronden voor het einde van de race weet Ricciardo zich op zijn verse Soft-banden voorbij Raikkonen te persen. Verstappen heeft zich intussen de punten in gereden door Magnussen in te halen. Nadat hij de Deen heeft ingehaald lijkt hij hem de baan af te duwen. Het blijkt echter een eigen fout van de Kevin te zijn, waardoor er geen straf van de wedstrijdleiding volgt. 

Vlak voor het eind moet Alonso zijn McLaren weer de pits in rijden. De Honda motor haalt weer het einde van de wedstrijd niet. AL moet gezegd worden dat Fernando voornamelijk klaagde over de versnellingsbak: dat is een door McLaren zelf ontwikkeld onderdeel.

Hamilton wint de race en neemt de leiding in het kampioenschap over van Sebastian Vettel, die genoegen moet nemen met de derde plaats. Mercedesrijder Valtteri Bottas pakt de tweede plek. Bijzonder is de vierde plaats voor Daniel Ricciardo, die vlak achter Vettel finisht. De Australiër startte de race op zestiende plek en wordt door het publiek tot Driver of the Day benoemd.