Peugeot woedend over sjoemelbeschuldiging

PSA, het bedrijf waar Peugeot, Citroen, DS en tegenwoordig Opel toe behoren heeft venijnig gereageerd op de beschuldiging dat zij twee miljoen auto's met sjoemelsoftware hebben verkocht: 'Helemaal niets van waar!' Dieselgate the sequel is in de maak.

De Franse krant Le Monde publiceerde vandaag een stuk waarin ze citeren uit een rapportage van de Franse regering. Het  rapport van het Directoraat-Generaal van Mededinging, Consumentenzaken en Fraudepreventie behandelt de levering van 1.914.965 auto's van de PSA groep. De Fransen zouden mogelijk sjoemelsoftware in die auto's hebben verstopt om de uitstoottests van dieselmotoren te kunnen omzeilen.

Hebben we hier Dieselgate aflevering zoveel te pakken? Als de beschuldigingen kloppen, dan zouden de Fransen weleens tegen een enorme boete aan kunnen lopen. De straf kan oplopen tot vijf miljard euro. 

PSA reageert echter furieus (ze schrijven letterlijk: outraged) op de aantijgingen. In een persbericht stellen ze (net als BMW enige maanden geleden) dat ze technisch superieur zijn en dat zij helemaal niet hoeven te sjoemelen om de uitstoottests te halen. Daarnaast voegen ze toe dat zij het enige bedrijf zijn die naast de verplichte tests ook nog real-life proeven deden en die ook nog publiceerden (zonder dat dat hoefde).

Verder zijn ze ontzettend kwaad over het feit dat ze de rapporten niet eerst heeft gezien om een reactie te kunnen geven. Ook de krant heeft PSA niet om een commentaar gevraagd. Wat dat commentaar zou zijn, laat zich inmiddels raden. Dan vragen we ons toch af waar de EU zijn bevindingen op heeft gebaseerd.