Uber is echt gek, stalkte chauffeurs van concurrent

Nu CEO en founder Travis Kalanick het veld geruimd heeft bij Uber komt de troep echt bovendrijven. Het ene schandaal volgt het andere. Het laatste nieuws is het HELL programma waarmee ze chauffeurs van concurrent Lyft konden volgen.

Seksschandalen, slechte werkomstandigheden, spionage, diefstal, het blijft maar doorgaan met de affaires bij Uber. Dinsdag kreeg het bedrijf een nieuwe CEO, en die gaat het niet makkelijk krijgen, er blijven maar lijken uit de kast vallen. Dara Khosrowshahi (helaas is de naam van de CEO na Travis Kalanick niet eenvoudiger geworden) is er om Uber in rustiger vaarwater te brengen na alle ellende die het bedrijf onder Kalanick over zich heen haalde, maar hij krijgt eerst nog wat oude troep over zich uitgestort.

De FBI liet deze week weten dat ze een onderzoek doen naar het HELL-programma van Uber. Met dat programma konden de taxiboekers hun werknemers controleren. Sommige chauffeurs werken zowel voor Uber als voor Lyft, waarschijnlijk om te kijken met welke dienst ze het meeste kunnen verdienen. Het bedrijf kon zo zien of een chauffeur voor Lyft aan het rijden was en probeerde ze vervolgens weer te verleiden om terug te komen. 

Zo werden de chauffeurs van 2014 tot en met 2016 ongevraagd gevolgd en dat mag niet. Daarom doet de FBI nu een strafrechtelijk onderzoek naar het programma. Uber heeft gezegd volledige openheid van zaken te willen geven en mee te werken aan het onderzoek. 

Het blijft bijzonder om te zien dat een bedrijf dat op het oog een zeer sympathieke dienst heeft bedacht zich telkens weer in een kwaad daglicht weet te zetten. Wat dat betreft is er een schone taak voor Khosrowshahi om nu in een keer alle troep naar buiten te gooien en vervolgens alleen nog maar met leuk nieuws geassocieerd te worden.