Mercedes-AMG Project ONE (1.000 pk) is eindelijk officieel

Na wat een eeuwigheid van wachten leek, heeft Mercedes eindelijk het doek van de de AMG Project One getrokken. De Formule 1-wagen voor de weg werd door Lewis Hamilton onthuld tijdens de vooravond van het IAA in Frankfurt.

Een hybride hypercar, het is niets meer of minder. De Mercedes-AMG Project ONE liet in de afgelopen maanden steeds meer van zich weten, maar we kregen de auto maar niet te zien. Vandaag is het lange wachten op het uiterlijk van de auto met 1.000 pk eindelijk over. Uiteraard is het eerste model zilverkleurig, zoals de wagens van het Formule 1-team. De technici die de auto en de aandrijflijn voor de racewagens bouwen hebben ook hard meegewerkt an het realiseren van deze auto.

Onder de huid van de auto - die overigens nergens heel sterk aan een Mercedes doet denken - zit in feite een Formule 1 aandrijving die is aangepast voor gebruik op de straat. De 1,6 liter V6 met een turbo kan volgens AMG met gemak 11.000 toeren bereiken, wat voor een straatauto vrij uniek is. Nog bizarder zijn de toerentallen die de vier elektromotoren kunnen bereiken: 50.000 toeren, waar 20.000 de norm is. De MGU-H (die de turbo aandrijft) kan de turbo zelfs tot 100.000 toeren opspinnen. De MGU-K drijft de krukas direct aan met elektrische energie die opgewekt wordt uit in het uitlaatsysteem. De overige twee elektrische motoren drijven de voorwielen direct aan.

De duizelingwekkende motorgegevens resulteren in een bizarre acceleratie van nul naar tweehonderd kilometer per uur in minder dan zes seconden. De topsnelheid ligt boven de 350 kilometer per uur.

De auto is naast een - door de bovenstaande technologie - superefficiënte brandstofverbrander ook een plugin hybride. Op een volgeladen accu kan de auto vijfentwintig kilometer lang geen geluid maken en over de weg zoeven. Dat de auto nu eindelijk is gepresenteerd, wil niet zeggen dat je hem nu kunt bestellen: de Project ONE is al lang en breed uitverkocht.