Welja, parkeren op Schiphol wordt nog duurder

Als je niet beter zou weten dan zou je denken dat Schiphol een monopolie op vliegen en alles daaromheen heeft. Oh wacht, Schiphol heeft een monopoliepositie, dus gaan de parkeertarieven weer omhoog en de service verder omlaag.

Vanaf 1 oktober verdwijnt parkeergarage P2 van Schiphol om plaats te maken voor een extra terminal die plaats moet gaan bieden aan de groeiende stroom reizigers. Vervelend, want daardoor zijn er minder plekken in de buurt van het hoofdgebouw en het duurt dus langer om bij de eindeloze wachtrij voor de handtastelijke mensen van de beveiliging te komen. Goed, minder service is altijd goedkoper, dat zie je aan low-cost-airlines als EasyJet en Ryanair. 

Fout. Zo werken staatsbedrijven natuurlijk niet: minder service betekent extra kosten en strafboetes voor de klant. Die heeft immers geen keus en betaalt de bonus van Schipholdirecteur Jos Nijhuis zonder morren (en als hij wel mort dan zorgen ze gewoon dat de reiziger zijn vlucht mist).

Op 1 oktober stijgt het tarief van P1 naar €75 voor de eerste twee dagen (vandaag is het €52,50). Blijf je daarna wat langer staan (bijvoorbeeld omdat de Marechaussee weer eens te weinig personeel heeft ingedeeld), dan mag je €100 per dagdeel bijleggen. Dank je wel Schiphol.