Lamborghini wil toch een vierdeurs sedan gaan maken

Als Lamborghini binnenkort zijn SUV Urus heeft gelanceerd kan de ontwikkelingsafdeling gaan werken aan een nieuwe puzzel: een vierdeurs luxesedan. De auto moet, net als de SUV, het merk wat meer klaarmaken voor familievervoer.

Lamborghini's kun je moeilijk in verband brengen met de term familieauto. Toch willen de Italianen dat je ook aan hun auto's denkt als je (rijk genoeg bent en) met je kinderen en aanhang op pad wilt met een auto. De Urus is de eerste uiting van die wens, die ervoor moet gaan zorgen dat de productie van de autofabriek gaat verdubbelen. 

Die Urus wordt nog dit jaar verwacht, waardoor de R&D-jongens en meisjes wat tijd vrij gaan krijgen. Volgens Autocar wil CEO Stefano Domenicali (en het VW-concern wil dat ook) Lamborghini daarna laten shoppen in de platformen die VW klaar heeft liggen. Voor Lamborghini betekent dat waarschijnlijk de architectuur die gebruikt wordt voor de Bentley Continental GT en de Porsche Panamera.

Hoewel het misschien vreemd klinkt dat Lamborghini denkt aan een wagen met de motor voorin en vier zitplaatsen aan de binnenkant, is het niet helemaal onvoorzien. In de jaren zestig hadden de bouwers uit Sant'Agatha Bolognese ook al een vierzitter met de Espada. De Urus had ook al een voorganger met de LM002. Zo lijken de Italianen dus weer helemaal terug te grijpen op hun geschiedenis.

Er is echter nog een andere mogelijkheid voor een opdracht aan de developers. Lamborghini kan ook een groter gat maken tussen de Huracán en de Aventador, waardoor er een model tussen die twee past. Dan zouden ze zelf een koolstofvezelgebaseerd platform ontwikkelen waarop die drie auto gebouwd kunnen worden. Wellicht kan moeder Audi er ook gebruik van maken bij een nieuwe R8. Die auto is meteen ook een van de kantelpunten voor de keuze die Domenicali moet maken. Intern heeft de auto al een naam: de nieuwe Miura. Dat is een goed uitgangspunt, want de Miura is porno op wielen. Overigens willen we Lamborghini wel even aansporen om iets meer fantasie te gebruiken bij het ontwikkelen van die nieuwe Miura.