35.000 mensen kopen een Tesla-optie die het helemaal niet doet

Een van de meest succesvolle opties op de Tesla Model S en X is de 'Fully Self-Driving Capability'. Het laat je Tesla alles helemaal zelf doen voor een paar duizend euro/dollar extra. Er is echter een dingetje: de optie werkt helemaal niet.

Alle Tesla's van de series Model S en Model X worden sinds vorig jaar geleverd met hardware die zelfrijdende functies mogelijk maakt. Standaard staat alles uit, maar tegen een meerprijs zet Tesla de software om alles te bedienen aan. Voor $5.000 (of €5.300) kun je Enhanced Autopilot toevoegen aan je auto. De functie kan je op de snelweg binnen de lijntjes laten rijden, afstand houden en op commando van baan verwisselen of een afrit nemen. Is al erg fijn natuurlijk. De software wordt geleidelijk uitgebreid en 69.000 kopers kozen ervoor om die smak geld extra bij te leggen. Overigens betekent dat ook dat 21.000 kopers (van de in totaal 90.000 exemplaren met Hardware 2.0) helemaal geen zelfsturende Tesla willen hebben.

Wie de Enhanced Autopilot niet goed genoeg vindt kan nog wat extra geld naar Elon Musk overmaken en "Volledige Zelfrijdende Voorziening" bestellen. Kost nog eens $3.000 (hier €3.200). Nu komt het: die hele functie doet het niet en Tesla zegt niet wanneer het wel gaat werken. Sinds de hardware 2.0 in de wagens wordt geïnstalleerd bestelden desondanks ruim 35.000 kopers de functionaliteit alvast. Waarom zouden ze de software niet bestellen zodra hij beschikbaar is? Dat komt omdat het dan nog eens €/$1.000 duurder wordt.

Tesla heeft op die manier een bak geld ter grootte van $100 miljoen verzameld voor een optie die helemaal niet werkt. Boekhouders zullen waarschijnlijk verbieden om dat bedrag al als winst te noteren, maar we zeggen vast: well played, Elon.