Meer ongelukken in Nederland, en alle vingers wijzen naar de smartphone

Het aantal ongevallen op de Nederlandse hoofdwegen stijgt de laatste jaren stevig, en onderzoekers hebben wel een idee waar dat aan ligt: afleiding tijdens het rijden.

Om eerlijk te zijn hadden we nog nooit van Stichting Incident Management Nederland (SIMN) gehoord, maar deze ploeg bestaat (sinds 1999) uit samenwerkende verzekeraars en wegbeheerders die bijhouden hoeveel ongevallen er op de hoofdwegen gebeuren. Best nuttig. De afgelopen maanden werden bijna 26.000 ongelukken geregistreerd, een flinke stijging ten opzichte van vroeger: in vier jaar tijd steeg het aantal ongevallen met 27%, zoals geïllustreerd in onderstaande grafiek des doods. 

Secretaris Wildenberg van de SIMN zegt erover tegen de Telegraaf: "Het aantal ongevallen op snelwegen daalde jarenlang, tot ruim 20.000 per jaar in 2013. Maar sindsdien hebben we jaarlijks te maken met een stijging. De infrastructuur en auto's zijn de laatste jaren verbeterd en veiliger geworden, maar toch hebben we de ene na de andere klapper op de weg. Dat wijst erop dat we niet goed opletten."

Klinkt legitiem, en het is eigenlijk compleet bezopen dat we elke dag op de minieme oppervlakte die Nederland telt meer dan 71 aanrijdingen hebben. Over 20 (30? 40?) jaar lachen we erom in onze zelfrijdende auto's, maar voor het zover is zijn ook wij er zeker van dat de weggebruiker een hoop leed bespaard kan worden als iedereen die tijdens het rijden de aandrang voelt zijn lulijzer te pakken dit gewoon niet doet. Hiermee willen we niet stellen dat dit ongelukken voorkomt, maar het zal toch zeker het mes in de 26.000 per jaar zetten (uiteenzetting per provincie hieronder). Check die shock and awe-beeldentactiek bij VNDG.

En dan heb je ook nog de mensen die volslagen idioten zijn en de rest van hun leven wat ons betreft niet in een auto, maar in een dwangbuis moeten doorbrengen (of ergens ver weg in het Betische cordillera). Of we allemaal even in Utrecht willen zoeken naar..ahem.. 'een man met een opgeschoren kapsel en zwarte krulletjes' in een Corsaatje C, die met een noodvaart een fietsende student in poeier reed en hem voor dood achterliet.