Fastned juicht en klaagt over elektrische auto's

Elektriciteitsboer Fastned heeft weer iets om over te juichen. Ze hebben meer omzet en meer klanten, maar ze klagen ook. Volgens het bedrijf worden er te weinig elektrische auto's afgeleverd, anders hadden ze nog harder kunnen groeien.

Met een omzet van €188.024 in het derde kwartaal van 2017 is Fastned nog niet bepaald het Shell van de toekomst te noemen, maar het moet gezegd worden: er zit een stijgende lijn in de omzet van de laadstations. Het Amsterdamse bedrijf spreekt nog met geen woord over winst, dus het zal voor de hand liggen dat de kosten een veelvoud waren van het omgezette bedrag.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is de omzetstijging enorm: 111%. De stijging van het aantal geleverde kilowatturen is ongeveer hetzelfde: 113%, naar 245.030 kWh. Per geleverd kilowattuur verdient Fastned derhalve nu achtenveertig cent, wat nogal een verschil is met hun geadverteerde vanafprijs van €0,19. Als we ervan uitgaan dat de gemiddelde klant ongeveer 30 kWh komt laden dan zijn er de afgelopen drie maanden iets meer dan 8.000 klanten aan de laadpalen geweest en het moet gezegd worden: dat is best een flinke stijging. Al betekent het op 4.786 actieve klanten nog niet dat iedereen zijn auto heel regelmatig komt opladen.

Overigens meent het bedrijf dat ze nog veel harder zouden zijn gegroeid als autobedrijven eens vaart zouden zetten achter het leveren van elektrische auto's. De Ampera-e's worden nog nauwelijks geleverd en ook voor de Hyundai Ioniq is er een lange wachtlijst. Gelukkig voor Fastned heeft Hyundai net zelf honderd van die Ioniqs in Amsterdam gedropt en die kunnen gebruikers gratis voltanken bij Fastned-stations. Fastned vestigt alle hoop op de Nissan Leaf 2 waarvan de leveringen binnenkort beginnen. Daarmee moet het aantal van 18.000 elektrische auto's in Nederland harder gaan stijgen dan de 50% die er sinds vorig jaar bij is gekomen.