Rampjaar Volkswagen gaat door: winst dendert naar beneden

De slechte tijden bij Volkswagen gaan maar door. Na alle problemen van eerder heeft Volkswagen nu de kwartaalcijfers bekendgemaakt, en die zijn niet goed.

Volkswagen

Het lijkt alsof we alleen nog maar negatief nieuws over Volkswagen kunnen schrijven. Het merk beleeft een van de zwaarste jaren uit haar lange, lange geschiedenis. Enkele maanden terug luidde het bestuur van Volkswagen al de noodklok, omdat het Duitse bedrijf maar een paar jaar zou hebben om zichzelf te redden van de afgrond. Er werd gesproken over massa-ontslag, het sluiten van fabrieken, en tal van andere maatregelen om maar een ramp te voorkomen.

En nu komt er weer een nieuw negatief bericht: de winst van Volkswagen is enorm gekelderd. Ten opzichte van een jaar eerder heeft Volkswagen het afgelopen kwartaal 64% minder winst geboekt. Dat is voor het bestuur des te meer reden om ingrijpende maatregelen te nemen.

Een deel van die maatregelen is ook wat concreter geworden. Volgens de ondernemingsraad gaat Volkswagen namelijk drie van de tien fabrieken in Duitsland sluiten. Dat meldt de raad aan Reuters. Hoeveel banen dat zijn is niet bekend, maar het gaat waarschijnlijk om minstens tienduizend van de 300.000 werknemers in Duitsland. “Het management meent dit serieus”, vertelt een vertegenwoordiger van de vakbond voor werknemers. “Dit is geen bangmakerij voorafgaand aan de onderhandelingen. Dit is het concrete plan van Duitsland’s grootste onderneming: om de Duitse afdeling af te stoten.” Volgens de woordvoerder wordt er ook gekeken naar het verlagen van salarissen. Eerder besloot Volkswagen al om een werkgarantie in te trekken.

Waar ging het mis bij Volkswagen?

De vraag waar het misging, is vrij simpel: Volkswagen hield de markt niet goed genoeg in de gaten. Net als veel andere merken in Europa en Amerika wachtte Volkswagen af om te zien of elektrisch rijden wel genoeg aan zou slaan. Daardoor loopt het merk nu ontzettend achter op de rest. Niet alleen ten opzichte van Tesla en de tientallen merken uit China (die inmiddels marktleider zijn in dit segment), maar ook ten opzichte van bijvoorbeeld BMW en Toyota.

De modellen op benzine en diesel kunnen Volkswagen hier ook niet in redden. Het schommelt een beetje per maand of elektrische of benzineauto’s nou populairder zijn. Hoe dan ook verliest Volkswagen het in beide segmenten van de concurrentie. Volkswagen heeft namelijk altijd stug vastgehouden aan de fabrieken in Duitsland. Dat is aan de ene kant prijzenswaardig, maar het betekent ook dat de auto’s worden gemaakt in een land waar de productie duurder is dan bijvoorbeeld Mexico, India of China. Daardoor is de winstmarge ook veel kleiner.

Een derde groot probleem van Volkswagen is overproductie. Het bedrijf maakt op dit moment meer auto’s dan het verkoopt. Dat komt deels doordat de productie dus ook duurder is. Om een voorbeeld te noemen: de nieuwe Golf verkoopt vanaf €35.000. Dat is €10.000 meer dan een Opel Corsa, terwijl de auto’s in de meeste opzichten niet voor elkaar onderdoen. En dan hebben we het nog niet eens over de Chinese markt, waar Volkswagen al helemaal hard verliest. Volgens Volkswagen zelf is die overproductie de voornaamste reden voor de maatregelen.

Algemeen
  • NL Beeld / Abaca Press