Duitse minister doet handreiking naar gepijnigde auto-industrie

De Duitse auto-industrie staat momenteel onder druk. Daarom wil de minister van Economische Zaken de industrie een handreiking doen, al blijft het voorlopig bij beloftes.

Volkswagen is een van de bedrijven die een handreiking krijgt van de Duitse minister

De Duitse auto-industrie kampt met een moeilijke periode. De problemen bij Volkswagen zijn op deze website al uitgebreid aan bod gekomen, maar ook de andere merken hebben het niet gemakkelijk op dit moment. Alle merken voelen de druk vanuit China, terwijl de Europese politiek niet lijkt te weten of ze elektrisch rijden nou wel of niet willen steunen. Hoewel de officiële houding van Brussel nog altijd is dat elektrisch rijden zoveel mogelijk moet worden aangemoedigd, is in Duitsland net een heel pakket aan subsidies stopgezet.

Daarom hield Minister van Economische Zaken Robert Habeck deze week een uitgebreid overleg met de auto-industrie. Habeck beloofde daar steun aan de branche, al blijft het voorlopig bij een belofte. Zolang de coalitie in het Duitse parlement het nog niet eens is, kan Habeck weinig concreets beloven.

Het lastige aan deze kwestie is namelijk dat de problemen veelzijdig zijn en niet door elk merk op dezelfde manier gevoeld worden. BMW en Mercedes verwachten bijvoorbeeld dat hun winst minder hoog uit zal vallen, maar kampen niet met een dreigende ontslagronde zoals Volkswagen. Opel, dat onder Stellantis valt, worstelt net zo goed met de overstap op elektrisch rijden, maar kan uit de bronnen van Stellantis putten en voelt de druk daardoor veel minder.

Daarom pleit minister Habeck ook voor een rustige, weloverwogen aanpak. “Kortetermijnmaatregelen zullen er alleen maar voor zorgen dat de markt tijdelijk wordt opgeblazen en daarna mogelijk weer instort”, vertelt de minister op een persconferentie na afloop van het overleg. “We hebben verschillende mogelijkheden besproken. De dialoog met de sector zal verder worden gevoerd.”

De branche zelf pleit voor een inruilpremie voor mensen die een auto met verbrandingsmotor in willen wisselen voor een elektrische auto. Habeck zal dat voorstel meenemen naar de rest van het kabinet en heeft ook beloofd met Brussel in gesprek te gaan over een versoepeling van de Europese CO2-regels. Waarschijnlijk is dat een loze belofte. Zoals de Nederlandse regering momenteel maar wat snel ontdekt, is het niet zo makkelijk om een vrijstelling van Europese regels te krijgen.