Nio laat 'te dure' Brusselse fabriek links liggen, Audi blijft zonder koper achter

Nio was een van de laatste kandidaten om een peperdure fabriek van Audi over te nemen, maar het Chinese merk heeft dat toch niet gedaan. Nio zou de fabriek ook niet kunnen betalen.

Nio wou misschien de fabriek van Audi overkopen, maar doet dat toch niet.

Audi gaat binnenkort een fabriek in Brussel sluiten. In die fabriek werd de A8 e-tron ontwikkeld, maar dat werd simpelweg te duur. De productiekosten in Brussel stonden volgens Audi niet in verhouding tot wat het opleverde. Maar Audi wil de fabriek niet zomaar sluiten, want dat kost ook weer het nodige geld. Veel liever vindt Audi een partij die het over wil kopen.

Dat is waar het Chinese Nio in beeld kwam. Nio is een van de elektrische merken uit China die daadwerkelijk al de overstap naar het westen voor elkaar heeft gekregen. Het merk is al op de markt in Nederland en Duitsland en heeft nog drie andere Europese landen op het oog. Nio probeert zich vooral te profileren als een alternatief voor de Duitse luxe auto’s van Audi, Mercedes en BMW. Het overnemen van een fabriek van een van die drie zou dus een erg sterk statement zijn.

Maar dat gaat niet gebeuren, zo zegt CEO William Li. “We willen heel erg voorzichtig zijn als het gaat om investeren in vaste activa”, legt hij uit bij een evenement in China. “Waarom zouden wij wel zo’n fabriek kunnen betalen, als het te duur is voor Audi? De geruchten zijn niet waar.”

Nio is intussen wel druk bezig met verdere uitbreiding op Europese bodem. In Munchen heeft het merk al een designcentrum. Er was ook wel een delegatie van Nio naar de fabriek in Brussel afgereisd, maar daar kwam dus uiteindelijk niets van terecht.

Er heerst op dit moment de nodige spanning tussen Chinese en Europese merken. Al helemaal de Volkswagen Groep (waar Audi onder valt) voelt de druk van de Chinese merken, die de elektrische overstap veel beter hebben gedaan dan de Europese merken. Volkswagen worstelt al enige tijd met dreigende ontslagen en het sluiten van Duitse fabrieken.