Politiek pleit bij Volkswagen: 'Sluit geen fabrieken in Duitsland!'

Volkswagen staat op het punt om fabrieken te sluiten in Duitsland. Dat zou volgens de politiek een ramp zijn, en dus roepen ze het merk op dit niet te doen.

Volkswagen

Dat Volkswagen het zwaar heeft, is inmiddels welbekend. Het merk heeft de overstap naar elektrisch rijden niet daadkrachtig aangepakt en begint daar nu de druk van te voelen. Volgens eigen zeggen zorgt dat nu voor problemen met het budget en overcapaciteit in de fabrieken. En volgens Volkswagen zelf is er maar één optie mogelijk: fabrieken sluiten.

Volkswagen heeft op dit moment zes fabrieken in Duitsland waar auto’s gemaakt worden. Daarnaast heeft het concern ook nog eens vier extra fabrieken in het land waar geen auto’s maar wel onderdelen ontwikkeld worden. Al die tien fabrieken liggen verspreid door de deelstaten Hessen, Saksen en Nedersaksen. Die drie deelstaten hebben samen met de deelstaat Berlijn een brief geschreven aan Volkswagen met de oproep om geen fabrieken te gaan sluiten.

Volgens de ministers van de deelstaten zou het een enorme aderlating zijn als Volkswagen een van de fabrieken zou gaan sluiten. Ze vrezen vooral voor het verlies van kennis in de gebieden. Meestal is het zo dat als er veel kennis of veel ervaren personeel verdwijnt uit een bedrijf of regio, dat nooit meer op dezelfde schaal hersteld kan worden. En dan hebben we het nog niet eens over de duizenden banen die daardoor verloren zouden gaan.

Maar Volkswagen lijkt voet bij stuk te houden. Het bedrijf ziet een economische ramp aan de horizon in de strijd met China. Van alle merken lijkt Europa het slechtst uit de overstap naar elektrisch te komen. Stellantis is een samenwerking met een Chinees merk (Leapmotor) aangegaan, BMW en Mercedes houden stug vast aan modellen met een verbrandingsmotor, en Hyundai is met de Inster de strijd volledig aangegaan met China.

Volkswagen blijft echter achter met een onduidelijke koers. Het merk wil in principe wel elektrisch gaan, maar doet dit niet daadkrachtig genoeg. In tegenstelling tot Mercedes en BMW zet het echter ook niet in op twee paarden. Dat laat de fabrieken en de duizenden werknemers ook onzeker achter, want zij weten niet wat ze nu kunnen verwachten.

De ministers van de drie deelstaten die fabrieken van Volkswagen hebben, zien dan ook een problematische situatie ontstaan. Volgens hen lopen de fabrieken het risico tegen elkaar uitgespeeld te worden. Ze vrezen dat de fabrieken hun nut moeten gaan bewijzen en in feite tegen elkaar op gaan bieden dus.

Voor een van die tien fabrieken ziet het er in ieder geval niet rooskleurig uit. In Osnabrück, vlak bij de Nederlandse grens, worden momenteel namelijk drie modellen geproduceerd. De Volkswagen T-Roc Cabrio, de Porsche 718 Cayman en de Porsche 718 Boxster. Maar de beide modellen van Porsche verdwijnen binnenkort om plaats te maken voor elektrische varianten. Volgens NDR worden die beide versies niet in de fabriek in Osnabrück gemaakt.

Dat laat dus alleen de T-Roc Cabrio over. Maar ook dat model heeft een houdbaarheidsdatum. Momenteel lijkt het erop dat de cabrio SUV volgend jaar uit productie gaat. Dan blijft er dus niets meer over voor Osnabrück. De 2300 werknemers daar maken zich ernstige zorgen over hun toekomst.