Elektrische markt ziet eindelijk weer wat positieve cijfers

De markt voor elektrische auto's had afgelopen maand voor het eerst in lange tijd weer een opleving. In september stonden de cijfers weer in de plus.

Een elektrische auto

De verkoop van elektrische auto’s in de Europese Unie ging de afgelopen tijd niet geweldig. In augustus was de daling zelfs een schokkende 44% ten opzichte van een jaar eerder. Maar uit cijfers van brancheorganisatie ACEA blijkt nu dat september een wat betere maand was voor de elektrische markt.

In september van dit jaar werden zo’n 140.000 elektrische auto’s verkocht. Dat zijn er ongeveer 13.000 meer dan vorig jaar september en staat gelijk aan een stijging van bijna 10%. Daar moet wel bij gezegd worden dat over het hele jaar gekeken, het aantal elektrische auto’s nog steeds wel lager ligt dan vorig jaar. Dat komt deels dus door de paar slechte maanden.

Het marktaandeel van elektrische auto’s was afgelopen maand ook groter. Vorig jaar was dat nog zo’n 14%, nu ligt het net boven de 17%. In Nederland is er ook een lichte stijging gezien, van 35% naar 40%. Die stijging staat vrijwel direct evenredig aan de daling van auto’s op benzine. Over het hele jaar genomen is het aandeel nieuwe auto’s op benzine in Nederland bijna 10% lager dan vorig jaar.

Plug-in hybride auto’s zijn de grote verliezers hier. Zij kenden afgelopen maand een daling van maar liefst 22,3% ten opzichte van een jaar eerder. De overige hybrides zagen een stijging van 12,5% in de afgelopen maand, en zelfs een stijging van 20% over het hele jaar.

Italië, Spanje en Duitsland zagen ook een hele sterke stijging in het aantal verkochte elektrische auto’s. Dat is vooral in Duitsland opvallend, want door het verdwijnen van de subsidies voor elektrische auto’s was het daar de afgelopen vijf maanden alleen maar kommer en kwel in de verkoop van EV’s. Van de vier grote Europese markten (Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië) was Spanje wel het enige land dat een stijging in het totaal aantal verkopen zag. In Duitsland (7%), Italië (10,7%) en Frankrijk (11,1%) ging de verkoop van auto’s juist flink achteruit de afgelopen maand. In de hele EU werden 6% minder auto’s verkocht dan een jaar eerder.