Verkoop elektrische auto's met 44 procent gedaald in augustus

In augustus zijn er 44 procent minder elektrische auto's verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. 

Elektrische auto's aan een laadpaal

Augustus was een dramatische maand voor de verkopers van elektrische auto’s in Europa. De verkoop van alle auto’s daalde wat in deze periode, maar geen enkele categorie kelderde zo hard als de elektrische auto’s. Over de hele linie werden er 18% minder auto’s verkocht in augustus. Bij elektrische auto’s was dat percentage echter een schokkende 44%. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie ACEA.

De verkoop van elektrische auto’s staat al een tijdje onder druk, en al helemaal in Europa. Europese merken worstelen met de overstap naar elektrische merken en worden er op dat vlak uitgeconcureerd door China. Op politiek niveau zoekt men naar de juiste aanpak, maar daarin is Europa nog wat stuurloos. Subsidies worden afgebouwd, en de importtarieven op Chinese modellen lijken evenveel positieve als negatieve effecten te hebben.

Dat alles zorgt ervoor dat er een sterke daling van het aantal nieuw aangeschafte elektrische modellen is in augustus. Opvallend genoeg is er in Nederland juist een lichte stijging te zien van het aantal nieuwe elektrische modellen, van 3%. Toch denken de Nederlandse brancheorganisaties dat het een kwestie van tijd is voordat zich hier dezelfde trend voor gaat doen.

Overigens is het niet zo dat iedereen nu in rap tempo weer terug is gerend naar de benzine- of hybride auto’s. Auto’s op benzine zagen een daling van 17% ten opzichte van een jaar eerder, hybride auto's een daling van 26%.

ACEA waarschuwt al langer dat de Europese Unie meer moet doen om de klimaatdoelstellingen te halen. Volgens de organisatie is het momenteel niet aantrekkelijk genoeg om een elektrische of CO2-neutrale auto te maken of te kopen. De EU moet volgens ACEA meer investeren in een elektrisch netwerk langs de Europese wegen en in brede zin in een schonere energievoorziening. Volgens ACEA heeft de EU wel het juiste doel gesteld zonder een goede planning voor het bereiken van dat doel.