Elektrisch rijden wordt een stuk populairder op de zakelijke markt

Elektrisch rijden is bezig aan een flinke opmars onder zakelijke bestuurders. Vorig jaar haalden de elektrische auto's hun diesel-broertjes in.

Een elektrische auto

Zakelijke auto’s zijn steeds vaker elektrisch. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over heel 2023. Vorig jaar reden zakelijke bestuurders meer kilometers in elektrische auto’s dan in auto’s die op diesel lopen. Het verschil is ook niet bepaald klein: 5,9 miljard kilometer elektrisch tegenover 3,6 miljard kilometer op diesel. Daar zijn dieselhybrides dan ook bij meegerekend.

Het is vooral een enorme stijging als je kijkt naar vijf jaar eerder. In 2018 reden Nederlanders met een auto van de zaak nog 500 miljoen kilometer elektrisch. Dat stond toen gelijk aan zo’n 2% van alle gereden kilometers. Afgelopen jaar was het aandeel elektrisch maar liefst 23%. Dat stijgt naar 30% als je plug-in hybrides ook meerekent in de elektrische categorie.

Uit cijfers van RAI Vereniging blijkt ook dat het aantal zakelijke auto’s deze zelfde ontwikkeling volgt. In 2018 was nog 2,5% van alle zakelijke auto’s elektrisch. Dit jaar staat dat getal op 21,7%.

Zowel diesel als elektrisch verliest nog wel flink van de benzinemotor. In totaal werd iets meer dan de helft van alle zakelijke kilometers gereden in een auto met een traditionele benzinemotor.

Die opkomst van elektrisch rijden is geen toeval, zo legt een woordvoerder van het CBS uit. “Er zijn vanuit de overheid veel stimuleringsregelingen geweest, zoals aanschafsubsidies en vrijstelling van de wegenbelasting en BPM. We zien al langer de trend dat rijden op diesel afneemt, en elektrisch en hybride rijden toeneemt. Diesel is de afgelopen jaren duurder geworden en is relatief vervuilend.”

Dat is ook iets wat een woordvoerder van RAI erkent tegen NRC. Daarom frustreert het hem ook dat het nieuwe kabinet juist weer een andere koers wil varen. “De overheid bouwt de subsidies nu te snel af. Met de juiste maatregelen kun je het aandeel elektrische auto’s fors laten groeien en het tempo van de transitie verhogen. In het klimaatakkoord heeft Nederland de ambitie uitgesproken dat er vanaf 2030 alleen nog elektrische personenauto’s mogen worden verkocht. Als je zulke doelen stelt en dan stopt met stimuleren, dan klopt er iets niet.”