Auto-organisaties hekelen plannen van kabinet: 'Mobiliteit wordt onbetaalbaar'

De plannen van het kabinet kunnen nog op veel weerstand vanuit de autosector rekenen. Volgens onder andere de ANWB en de RAI wordt mobiliteit zo onbetaalbaar.

Auto's op een snelweg. De branche maakt zich zorgen om de plannen van het kabinet

Gisteren was het de derde dinsdag van september. In andere woorden: Prinsjesdag. De dag waarop het kabinet de plannen voor de komende periode uit de doeken doet en vertelt waar er bezuinigd wordt en waar er in wordt geïnvesteerd. Premier Dick Schoof mocht de plannen van het kabinet bestaande uit PVV, BBB, NSC en VVD aan de wereld openbaren.

En daar zijn belangenorganisaties uit de auto-wereld flink van geschrokken. In statements laten de verschillende organisaties weten zich niet te kunnen vinden in de plannen van het nieuwe kabinet. Vooral op het vlak van elektrisch rijden schieten de plannen ernstig te kort, zo oordelen zij.

Elektrische auto's worden €8000 duurder

De ANWB windt er geen doekjes om: volgens hen wordt elektrisch rijden nu ronduit bestraft. “De kosten voor verschillende overheidsregelingen stijgen de komende jaren zo hard dat je voor een gemiddelde elektrische auto die je in 2026 koopt al snel € 8.000,- meer kwijt bent dan wanneer je dezelfde auto in 2022 gekocht had”, berekent de ANWB.

Dat komt vooral doordat de subsidie voor de aanschaf van een elektrische auto binnenkort eindigt. Hoewel het volgens de ANWB logisch is dat die subsidie uiteindelijk zou stoppen, vindt de organisatie dat het nu veel te snel gaat. Volgens de ANWB zorgt dit ervoor dat mensen gaan afhaken.

Een ander pijnpunt is de wegenbelasting. Elektrische voertuigen zijn door de grote accu’s vaak zwaarder dan de tegenhangers op benzine. Daarom worden elektrische voertuigen hoger belast. In de oude plannen was er een gewichtscorrectie ingebouwd in de belasting, zodat een elektrische auto niet onnodig extra belast wordt. Die correctie lag op 40%, maar het kabinet wil dit nu omlaag halen naar 25%. Dat zou dus betekenen dat veel meer elektrische auto’s zwaarder belast worden.

Kabinet haalt 19 miljard bij automobilist vandaan

De RAI Vereniging zegt ‘op mobiliteitsgebied is het op alle fronten teleurstellend’. Volgens RAI schiet het kabinet te kort als het op innovatie aankomt en heeft de sector behoefte aan stabiel en voorspelbaar beleid.

De vereniging laat weten er begrip voor te hebben dat de regering inkomen nodig heeft, maar vindt het bedrag van 19,3 miljard te veel. Volgens RAI kan een op de tien Nederlanders de kosten niet betalen. “Mobiliteit moet betaalbaar, schoon, veilig en bereikbaar zijn”, schrijft voorzitter Frits van Bruggen. “Vrijheid van reizen zou een grondrecht moeten zijn. Er is zoveel meer mogelijk en nodig om mobiliteit toegankelijk te houden.”

RAI wijst net als de ANWB op de problemen met de wegenbelasting en de kosten van elektrische auto’s, en benadrukt dat elektrische auto’s nodig zijn voor het behalen van de klimaatdoelen en het verbeteren van de samenleving. Maar volgens de RAI zijn er nog meer problemen, en dan vooral met de verkeersveiligheid. De organisatie constateert dat de regering minder geld wil investeren in de veiligheid van het Nederlandse wegennet en dat er geen visie is voor de verkeersveiligheid na 2030. Het gebrek aan beleid over de verkeersveiligheid is volgens RAI ronduit zorgwekkend.

Organisaties hekelen jojobeleid

De VNA voegt haar zorgen toe aan die van de zusterverenigingen. Ook de VNA benadrukt dat ‘de politiek haar verantwoordelijkheid moet nemen om onze mobiliteit bereikbaar en betaalbaar te houden’. Daar is volgens VNA nog te weinig aandacht voor. “Ondernemers hebben volop uitdagingen als het gaat om de verduurzaming van hun bedrijf én wagenpark. Zowel zakelijke rijders als consumenten ervaren nauwelijks meer prikkels om te elektrificeren.”

De drie organisaties hekelen ook het gebrek aan stabiliteit. In een gezamenlijk statement met BOVAG en Natuur en Milieu noemen de organisaties het een ‘jojobeleid, waarbij jaarlijks aan de knoppen wordt gedraaid om gaten in de begroting te dichten’. Gezamenlijk pleiten de verenigingen voor duidelijker beleid en meer investering in de verduurzaming van het Nederlandse wegennet. Daarbij wijzen ze niet alleen naar elektrische auto’s, maar ook naar fietsen, leaseregelingen, elektrische scooters en elektrische bedrijfswagens. Innovatie is in deze sector cruciaal, maar het kabinet kiest voor stagnatie, zo schrijven de organisaties.

De overheid toont zich op deze manier volgens de organisaties niet als betrouwbare partner. Zoals ANWB-voorzitter Marga de Jager schrijft: “De aanschaf van een (elektrische) auto is een grote investering, dan moet je kunnen rekenen op voorspelbaarheid van de bijbehorende belasting”.