Baanplakkers zijn super irritant en nu kunnen we het bewijzen ook!

Dat baanplakkers super irritant zijn, wisten de meeste mensen al. Maar nu hebben we ook de cijfers om het te bewijzen.

Een autoweg. Onderzoek van de ANWB heeft baanplakkers als de grootste irritatie op de weg aanwegezen

Je kent het vast wel: je rijdt lekker op de snelweg, je wil de auto voor je inhalen, maar dan zit er iemand op de linkerbaan in de weg. Baanplakkers noemen we dat: mensen die wel in de middelste of linkerbaan zitten, maar niemand inhalen en daar in de weg blijven zitten. Super irritant.

En nu hebben we ook statistisch bewijs dat dit de irritantste mensen op de weg zijn. De ANWB heeft namelijk onderzoek gedaan naar de grootste irritaties op de weg. 1500 mensen zijn ondervraagd die allemaal gemiddeld 10.000 tot 20.000 kilometer per jaar rijden. Deze mensen waren zo vriendelijk om te delen waar zij zich het meest aan ergeren op de weg, al zullen ze waarschijnlijk niet zo veel aanmoediging nodig hebben gehad.

Bovenaan het lijstje, door maar liefst 51% van de mensen aangegeven als irritatie, staan de baanplakkers. Het is ook met afstand de beste score, want het eerstvolgende probleem wordt slechts door 29% van de deelnemers herkend.

De lijst loopt verder nog over van de andere prachtige (en zeer herkenbare) irritaties op de weg. Mensen die de file voorbij rijden en dan verderop toch nog proberen in te voegen komen op plek twee. Vlak daar achter, de welberuchte bumperklevers. Op plek vier staan te felle of verkeerd afgestelde koplampen. En 22% van de mensen geeft aan last te hebben van mensen die niet handsfree bellen. Het probleem is namelijk dat die mensen dan - daar heb je ze weer - baanplakkers worden in de linkerbaan omdat ze niet op zitten te letten.

Mensen die rechts inhalen op de snelweg of op een verboden plek proberen in te halen op de N-wegen scoren ook erg goed op dit lijstje. Gelukkig voor de respondenten worden die dingen al bestraft met een boete van een mooie €300 per stuk. Geen knipperlicht gebruiken, geen voorrang verlenen, mensen die achter je lopen te drammen, het komt ook allemaal op de lijstjes met irritaties.

Toch zijn de deelnemers wel eerlijk genoeg om toe te geven dat ze zich zelf ook regelmatig schuldig maken aan sommige dingen op de lijst. Vooral het rechts inhalen is een die vaak genoemd wordt, net als het niet gebruiken van de richtingaanwijzer.

Het hele onderzoek valt eigenlijk het beste samen te vatten met deze quote van een van de deelnemers: "De grootste irritatie is andere weggebruikers".