In Nederland rijden we - vanwege het klimaat - overdag allemaal braafjes met een slakkengangetje van 100 op onze perfect onderhouden wegen. Bij onze oosterburen kun je op veel plekken echter nog vrolijk je gaspedaal naar de vloer trappen.
Net als hier werken de nodige milieuclubs en groene partijen echter aan plannen om die lol te verpesten. Een snelheidslimiet van 120 kilometer per uur zou namelijk veel beter zijn voor de ijsbeertjes. Bovendien zouden buitenwegen naar 80 gezet moeten worden, en alles binnen de bebouwde kom naar 30.
Geen draagvlak
Zittende Bundesverkehrsminister Volker Wissing wil echter niets weten van de groene plannen. De beste man meent dat er helemaal geen draagvlak is voor dergelijke maatregelen.
Daarnaast zou een strenge snelheidslimiet op de snelwegen mensen er wellicht toe kunnen bewegen routes af te snijden via buitenwegen. Dat zou weer zorgen voor de nodige overlast voor dorpsbewoners.
Spookcijfers
De noodzaak voor draagvlak en de mogelijke overlast zijn uiteraard geen onderwerpen waarmee de groene lobby zich bezighoudt. Zij richten zich puur op de voorspelde vermindering van de CO2-uitstoot. Een snelheidslimiet van 120 kilometer per uur zou namelijk zo'n 6,7 miljoen ton per jaar verminderen.
Herr Wissing heeft echter ook lak aan die cijfers. Het is volgens hem irrelevant met welke getallen je gooit. Het belangrijkste feit is dat alleen maatregelen ook door het volk geaccepteerd worden succesvol kunnen zijn:
"Er spoken zoveel getallen rond. Belangrijk is echter dat er alleen maatregelen die geaccepteerd worden ook succes kunnen hebben."
Wissing's uitspraken zijn als muziek voor de oren van begenadigde petrolheads, maar het brengt de Duitse politiek in een moeilijke positie. Het land heef zichzelf immers het doel gesteld om tegen 2030 een CO2-reductie van 65% ten opzichte van 1990 te realiseren. Met name de verkeers- en de bouwsector staan door dat doel steeds meer onder druk.
- Mercedes-Benz, BMW, Audi