Minister wil op deze vier trajecten de snelheid naar 130 halen

Minister Barry Madlener heeft bekend gemaakt op welke vier trajecten hij de maximumsnelheid naar 130 km/u wil halen. 

Een snelweg, waar minister Madlener straks weer 130 wil gaan rijden

Toen het nieuwe kabinet aantrad, gaf het aan zo snel mogelijk weer naar 130 km/u op de snelweg te willen gaan. De kabinetten Rutte hadden die plannen grotendeels laten lopen vanwege de problemen met uitstoot. Maar kabinet Schoof I wilde 'daar waar het kan' toch de snelheid op 130 leggen. Het probleem was alleen dat dit binnen de bestaande uitstootnormen moet kunnen. Als er op te veel plekken een hogere maximumsnelheid ligt, gaat dat ten koste van uitstoot op andere plekken. De Tweede Kamer vond dat er vooral aandacht moest zijn voor speling in de uitstoot van boeren en garnaalvissers. Daarom waarschuwde minister Barry Madlener van infrastructuur al dat het waarschijnlijk maar op een paar plekken mogelijk zou zijn om 130 km/u te gaan rijden.

Die 'paar plekken' zijn nu bekend. In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Madlener aan dat hij op vier trajecten wil onderzoeken of het mogelijk is om daar de snelheid op 130 km/u te leggen. Het gaat om de A7 op de Afsluitdijk, de A7 tussen Zuidbroek en de Duitse grens, de A37 tussen knooppunt Holsloot en Zwartemeer, en de A6 tussen Lelystad en de Ketelbrug.

Madlener en zijn ministerie gaan nu een verkennend onderzoek uitvoeren naar deze vier trajecten. Het gaat vooral om de gevolgen van de stikstof op de beschermde natuur in de omgeving. Of het daadwerkelijk mogelijk zal zijn om op deze delen 130 km/u te rijden, hoopt Madlener volgend jaar bekend te maken.