Kamer gooit op de valreep plannen om: ondernemers mogen toch wel naar emissievrije zones!

Ondanks jarenlange voorbereiding van gemeenten, gooit de Tweede Kamer nu toch de plannen voor emissievrije zones om. Ondernemers mogen toch wel met hun diesels deze zones in.

Een serie bestelbusjes. De Tweede Kamer wil dat dit soort busjes toch nog in de zero emissiezones mogen komen

Wie de afgelopen tijd de politiek een beetje gevolgd heeft, zal ongetwijfeld weten dat dit kabinet niet bepaald een toonbeeld van stabiliteit is. De coalitiepartijen zijn in feite tot elkaar veroordeeld. Op heel veel verschillende punten zijn ze het totaal niet met elkaar eens. En dat blijkt ook wel weer in de discussie over de emissievrije zones in de Tweede Kamer.

Het plan is een overblijfsel uit het vorige kabinet, al hadden zij zich ook vooral maar aan te passen aan de wens van de gemeenten. Het is namelijk aan elke individuele gemeente of ze wel of niet een zogeheten ‘zero-emissiezone’ willen. Het rijk heeft daar niet zo veel over te zeggen. Daarom besloot het laatste kabinet Rutte dan ook om hier niet moeilijk over te gaan doen.

Eerder sprak staatssecretaris Jansen (Milieu) nog gezegd de gemeenten hierin de vrije hand te geven. Dat betekent dat de gemeenten al vanaf 1 januari zulke zones in kunnen stellen. Veertien gemeenten willen dat ook al vanaf die datum gaan doen, vijftien andere gemeenten zullen later volgen. Het kabinet gaf in eerste instantie aan te willen onderzoeken hoe het instellen van deze zones alsnog uitgesteld kon worden.

Coalitiepartij NSC dacht dus dat met de uitspraak van de staatssecretaris en het streven van dit kabinet de kous af was, maar de andere partijen zijn het daar niet mee eens. De VVD gaat daarom nu een motie indienen om ondernemers tot 2029 vrij toegang te blijven geven tot zero-emissiezones, ongeacht wat voor voertuig ze hebben. “Ondernemers zitten met hun handen in het haar vanwege de plannen”, beweert VVD-kamerlid Hester Veltman, die de motie indient. “Ze moeten opeens een andere auto kopen en dat kost heel veel geld. Dat willen we de ondernemers niet aandoen.”

Zorgen van ondernemers komen als verrassing voor ondernemers

De motie kan op steun rekenen van coalitiepartners PVV en BBB. Ook SGP en JA21 steunen de motie. Forum voor Democratie en DENK zien het liefst dat de zero-emissiezones helemaal afgeschaft worden en steunen de motie dus ook, waarmee er een meerderheid in de Tweede Kamer behaald is.

Vanuit de gemeenten en de oppositie wordt er met stomme verbazing naar de motie gekeken. Wethouder Sargentini van Gouda zei eerder tegen de NOS: “De regering laat kortetermijnbelangen van sommige ondernemers voorgaan op de belangen van toekomstgerichte ondernemers die al lang bezig zijn met de energietransitie. Ondernemers hebben zich hierop voorbereid. Het zou raar zijn als we daar nu ineens van afwijken.”

Kamerlid De Hoop (GL-PvdA) kan er niet bij dat er ‘na tien jaar voorbereiding bij de gemeenten’ nu toch nog weer een wijziging doorkomt. “Dit is onbehoorlijk bestuur!” laat hij desgevraagds weten.

De sector zelf lijkt zich ook niet helemaal te kunnen vinden in de bewering van de VVD. De Kamer van Koophandel is al lange tijd bezig met ondernemers voorbereiden op de verandering. Een verzameling aan maatschappelijke- en brancheorganisaties pleitte afgelopen weekend voor stabiliteit. De organisaties - waar onder andere BOVAG, Transport en Logistiek Nederland, en Natuur & Milieu bij horen - “roepen de landelijke politiek op om gemeenten te ondersteunen bij de invoer en geen twijfel meer te zaaien rondom de invoering”.