Kabinet trekt subsidie tweedehands EV's terug 

Het demissionaire kabinet heeft alsnog een domper in petto voor de (toekomstige) EV-rijder. Het subsidiepotje voor tweedehands elektrische auto's wordt namelijk in de prullenbak gegooid. 

Kabinet trekt subsidie tweedehands EV's terug 

De restanten van het Rutte-regime werken nog altijd keihard aan het zeer ambitieuze plan om in 2030 over te stappen op de exclusieve verkoop van elektrische auto's. Met nog maar zes jaar te gaan wil het echter niet zo vlotten met de verkoopcijfers.

Alleen met de belofte van flinke kortingen en subsidies zijn de meeste Nederlandse automobilisten niet over de streep te trekken. De druk is zelfs zo groot dat het demissionaire kabinet de afschaffing van de wegenbelastingvrijstelling voor EV's opgeschort en omgevormd heeft.

Potje kapot

Het in stand houden van de belastingkorting kost echter bakken met geld. Dat moet uiteraard ergens anders weer vandaan getoverd worden. Uit de voorjaarsnota zou blijken dat het de subsidiepot voor tweedehands EV's om die reden zal sneuvelen.

Op dit moment kun je nog tot 2.000 euro subsidies aanvragen voor een gebruikte elektrische auto. Gezien de enorme afschrijving van die modellen is dat een aantrekkelijk voorstel. Het potje voor tweedehandsjes was dan ook dikwijls eerder leeg dan die voor splinternieuwe auto's.

528 miljoen

Door het schrappen van de extra subsidiepot kan de overheid niet alleen de MRB-korting opvangen, maar ook de subsidie voor nieuwe bolides in stand houden. Er wordt immers maar liefst 528 miljoen euro bespaard met de maatregel.

Potentiele EV-rijders zullen dus even wat dieper in de buidel moeten tasten, of wachten tot al die nieuwe modellen vanzelf occasions worden.

Elektrisch
  • NL Beeld / PA Images, NL Beeld / Avalon, NL Beeld / The Photo One