'Accijns benzine knalt naar een euro per liter' 

De plannen voor 2025 zien er bijzonder rooskleurig uit voor de beheerders van de schatkist. Door de accijnsverhoging komt het aandeel van de overheid in een liter benzine op bijna veertig procent. 

'Accijns benzine knalt naar een euro per liter' 

Er komen barre tijden aan voor notoire benzinesnuivers. Althans, zo voorspelt het spookkabinet van beruchte raspoliticus M. Rutte. In de Voorjaarsnota legde het demissionaire kabinet plannen voor om de accijns op brandstof weer naar een ouderwets hoog niveau te gaan brengen. Door de verhoging zou het oude record van rond de 2,50 per liter E10 benzine weer geëvenaard gaan worden.

Euro erop

Via de sleuteltabel in de voorjaarsnota kunnen we precies inzien hoe hoog de belasting op een litertje peut volgens het oude kabinet gaat worden. Op basis van een eerdere berekening door het Centraal Plan Bureau (die later opnieuw gedaan zal moeten worden) kunnen we concluderen dat de bedragen niet te mals zijn.

Zo komt de totale accijns op benzine uit op een slordige 97,4 cent, afgerond dus een dikke euro. Voor diesel rekent de (r)overheid 63,6 cent. LPG-rijders komen er vanaf met bijna precies 23 cent. Uiteraard wordt over de accijns ook nog eens 21% BTW gerekend. Belasting op belasting. God bless the Netherlands.

Dokken maar

De forse accijnsverhoging viel te verwachten nadat het kabinet op 1 april 2022 een accijnskorting instelde. Door gaten in de begroting (en de noodzaak om elektrisch te promoten en verbrandingsmotoren onaantrekkelijk te maken) kan die korting echter niet volgehouden worden.

Je kunt je dus voorbereiden op een veel dikkere brandstofrekening vanaf 2025. Iets zegt ons dat het daar bovendien niet bij zal blijven.

Nieuws
  • Lamborghini, NL Beeld / Regiofotografie