Nieuwe youngtimersterfte moet lagere inkomens de EV in gaan jagen 

Jawel, het is weer eens tijd voor een ouderwetse sloopregeling. Volgens Hendrik Vrijburg van de Universiteit van Leiden moet de elektrische transitie op weg geholpen worden door oudere bolides met subsidies op de schroothoop te gooien. 

Nieuwe youngtimersterfte moet lagere inkomens de EV in gaan jagen 

Met nog zes jaar te gaan voor het ingaan van het algemene verkoopverbod voor auto's met verbrandingsmotoren wordt er nog keihard gewerkt aan het verzorgen van de elektrische transitie. Zorgen over het rijbereik, de betrouwbaarheid, veiligheid en restwaarde van EV's hebben de opmars echter iets getemperd.

Bovendien zijn elektrische auto's nog altijd geen optie voor de lagere inkomens. De meeste hebben ingezet op supersnelle sportsedans en SUVs met hoge winstmarges, waardoor de keuzes voor Jan Modaal bijzonder beperkt gebleven zijn. Met de 'spotgoedkope' Dacia Spring (17.910) mini-EV kan bovendien niet iedereen uit de voeten.

De kleine Spring is met zijn range van 165 kilometer niet echt serieus te nemen.

'Vervangsubsidie'

Volgens Hendrik Vrijburg, docent aan de Universiteit van Leiden, is het hoog tijd hier iets aan te doen. Iedereen moet immers aan de stekker, ook Henk en Ingrid. Daarom stelde hij bij BNR Nieuwsradio de innovatieve vervangsubsidie voor.

Onder dit plan zouden mensen met lagere inkomens hun oude, onzuinige en vervuilende wagen ter sloop aan kunnen bieden tegen een vergoeding van de overheid, mits ze een nieuwe EV kopen. Met andere woorden heeft meneer Vrijburg de sloopregeling dus opnieuw uitgevonden:

"We hebben een aantal jaar geleden al een sloopregeling gekend, waarbij mensen een auto verkopen aan de dealer voor de sloop, en dan een subsidie krijgen voor de aankoop van een vervangende auto. Dat is wat wij voorstellen met deze regeling. Het is een subsidieregeling om oude, onzuinige auto's van de weg te krijgen. Het zou in eerste instantie ook kunnen worden gebruikt om veel zuinigere fossiele auto's of hybride auto's aan te kopen."

Voor je eigen bestwil

Vrijburg wil met het plan twee doelen bereiken. Ten eerste meent hij dat het cruciaal is om oudere bolides te elimineren ten faveure van nieuwe EV's. Het feit dat doorrijden met een oudere auto in plaats van om de acht jaar een nieuwe binnenhalen ook binnen het plaatje van duurzaamheid past is volgens hem kennelijk niet relevant.

Het tweede punt is immers de stijgende kosten en het groeiende aantal beperkende maatregelen voor oudere auto's met verbrandingsmotoren. In een poging de minder vermogende medemens te beschermen wil hij ze zo snel mogelijk in een nieuwere, elektrische auto krijgen:

"Elektrische auto's zullen op termijn goedkoper worden, en de tweedehandsmarkt zal op gang komen. Maar het zal nog wel vijf tot tien jaar duren voordat het betaalbaar is voor mensen met een kleine portemonnee. In de tussentijd lopen de brandstofkosten op en komen er milieuzones waardoor sommige fossiele auto's niet meer in de stadscentra kunnen."

Youngtimersterfte

Een klassieke Fiesta wordt ingeruild op (en gesloopt voor) een nieuwe Ka, 2009.

De beschermende instelling van Vrijburg is uiteraard niet van toepassing op de auto's die door zijn plan zullen sneuvelen. Bij de eerste sloopregeling van 2009 stelde de overheid verplicht dat de ingeleverde auto een geldige APK van tenminste drie maanden moest hebben. Dat betekende dat er een hoop prima bolides in de shredder verdwenen.

Bij soortgelijke regelingen in de Verenigde Staten (lijst) en het Verenigd Koninkrijk (video) werden er in 2009 veel modellen de vernieling in geholpen die tegenwoordig absolute klassiekers zijn. Niemand controleert immers of de ingeleverde auto een absoluut pareltje is. Mocht meneer Vrijburg zijn zin krijgen, dan kunnen we ons opmaken voor een volgende uitstervingsronde in old- en youngtimerland. Waarvan akte.

Elektrisch
  • Dienst Domeinen Roerende Zaken, Renault Group, NL Beeld / Regiofotografie