'Laat opbrengsten uit benzine niet in de schatkist verdwijnen!'

Een coalitie van auto- en natuurorganisaties roept de regering op de inkomsten van benzine niet in de schatkist te laten verdwijnen. Volgens hen moet dat geld gebruikt worden voor verduurzaming.

Een tankstation waar benzine getankt kan worden

Binnenkort wordt een nieuw systeem actief, het zogeheten ETS-2. Binnen deze nieuwe regels moeten brandstofleveranciers extra belasting betalen voor de hoeveelheid CO2 die ze uitstoten. Naar verwachting gaat dit de Nederlandse staat zo’n anderhalf miljard per jaar opleveren, alleen al door de hoeveelheid weggebruikers die benzine tanken. Maar wat er met dat geld gaat gebeuren, dat is nog een beetje een twistpunt.

Het kabinet is namelijk van plan dit geld te gaan gebruiken om tekorten in de begroting op te vullen. Daar worden ook geen duidelijke categorieën genoemd, en kan dus gaan om tekorten in alles, van onderwijs tot immigratie tot defensie. Vooralsnog is er ook geen debat geweest in de Tweede Kamer over hoe dit geld het beste besteed kan worden.

En dat is volledig onterecht, zo vindt een groep van belangenorganisaties. Een coalitie van Bovag, de ANWB, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA roept de regering op dit geld niet in de schatkist te laten verdwijnen. In plaats daarvan willen de organisaties dat het geld gebruikt wordt voor het verduurzamen van de auto-sector.

Zo pleiten de organisaties voor aanschafsubsidies voor elektrische voertuigen, het aanleggen en uitbreiden van goede laadinfrastructuur en maatregelen voor goede bereikbaarheid. Volgens de organisaties zal dit niet alleen helpen met het verduurzamen van de mobiliteitssector, maar op termijn ook de hoeveelheid CO2 terugdringen. Daarnaast waarschuwen ze ook dat de huidige aanpak alleen maar tot woede en wantrouwen leidt, omdat de overheid zich niet als betrouwbare partner opstelt.

LEES OOK: Nederland hoort bij Europese koplopers in elektrische auto’s maar verliest wel terrein

Algemeen
  • NL Beeld / Regiofotografie