Ieder jaar publiceert de organisatie HERE een rapport over de stand van zaken van elektrische voertuigen in verschillende landen. In totaal beoordeelt de organisatie alle landen op vier criteria:
1: Hoe ver moet je rijden om een laadpaal te vinden? In andere woorden: het aantal laadpalen per kilometer.
2: Hoe snel laad je op als je eenmaal bij zo’n laadpaal bent?
3: Het marktaandeel van elektrische voertuigen ten opzichte van voertuigen met een verbrandingsmotor.
4: Het aantal elektrische auto’s per laadpaal, om vast te stellen of er wel genoeg laadpalen zijn om alle voertuigen goed te voorzien.
Op basis van die vier punten geeft de organisatie elk land een score uit honderd (maximaal 25 punten per categorie). Nederland komt uit op een score van 69.17, wat goed genoeg is voor de vierde plek in Europa. Denemarken, dat op nummer 1 staat, heeft een score van 76.67. Het podium wordt verder afgemaakt door Noorwegen (73.34) en Luxemburg (70.84). Het is vrij duidelijk wat het zwakke punt is van Nederland: de laadsnelheid. In de drie andere categorieën scoort Nederland boven de twintig, maar als het op laadsnelheid aankomt scoort Nederland een matige 0.83 uit 25.
Die mooie vierde plek van Nederland komt echter wel met een kanttekening: het is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar. In 2023 stond Nederland namelijk nog op de tweede plek met een totale score van 73.34 punten. Nederland is daarmee een van de zes grootste verliezers ten opzichte van vorig jaar.
Ongeveer de helft van de Europese landen is gezakt in de score. Vooral Tsjechië, Hongarije en Portugal moeten het ontgelden. In Hongarije is het aantal laadpalen drastisch verminderd, terwijl in Tsjechië en Portugal de lagere score vooral komt door een keldering van de laadsnelheid.
Opvallend is ook hoe veel moeite de grote markten Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben met de elektrificatie van het auto-landschap. Duitsland zit vlak achter Nederland, grotendeels doordat het niet goed genoeg investeert in het aantal laadpalen voor het groeiende aantal elektrische voertuigen. Frankrijk en het VK blijven in de middenmoot vastzitten.
HERE voerde dezelfde controle uit van deelstaten in India en de verschillende staten in Amerika. Daaruit blijkt dat hoewel de uitersten een stuk extremer zijn in die twee landen, er over de hele linie een vergelijkbare ontwikkeling te zien is met Europa.
- NL Beeld / Regiofotografie