Britse tieners mogen straks geen roadtrip meer maken

De Britse AA wil strengere regels over wat beginnende bestuurders wel en niet mogen doen. Daarmee zouden tientallen verkeersdoden voorkomen kunnen worden.

Een roadtrip, wat voor Britse tieners straks een stuk lastiger wordt

Beginnende chauffeurs hebben vaak allerlei ideeën over wat ze kunnen doen als ze eenmaal hun rijbewijs hebben. Gewoon lekker rondrijden, op vakantie met de partner, een roadtrip met vrienden. Maar in Engeland wordt dat straks een stuk minder leuk gemaakt. De AA - de Britse equivalent van de ANWB - wil namelijk strengere regels in het rijbewijs inbouwen. Voor beginnende bestuurders moet er volgens de AA een getrapt rijbewijs komen.

In Nederland kennen we zo’n systeem al een beetje. Als zeventienjarige mag je bijvoorbeeld al wel rijden, maar met wat beperkingen. Je moet dan een begeleider naast je hebben die ook een rijbewijs heeft. In andere landen moet je als beginnende bestuurder een sticker op de auto hebben die aangeeft dat je nog onervaren bent.

De AA wil een regel instellen dat mensen van 21 jaar of jonger in de eerste zes maanden na het behalen van hun rijbewijs geen leeftijdsgenoten mogen vervoeren. Een roadtrip met vrienden, of een ritje naar een festival? Niet meer mogelijk. Niet in die eerste zes maanden tenminste. En daarnaast moeten er ook strengere regels komen over het niet dragen van een gordel. Als ze daarop betrapt worden, dan mogen ze hun rijbewijs meteen weer inleveren.

Volgens de AA zouden deze regels ervoor zorgen dat het aantal ongelukken flink omlaag gaat. Berekeningen van de AA geven aan dat hiermee zestig verkeersdoden per jaar voorkomen kunnen worden. Het voorstel moet nog voorgelegd worden aan het parlement en daarna goedgekeurd worden. Vooralsnog is de regel dus nog niet van kracht.