ANWB adviseert: laat je verwarming uit in de vrieskou 

Bijzonder advies vanuit de wegenwacht. Om je accu te ontzien moet je van de ANWB je 'stroomvretende' helemaal uit laten bij ijskoude temperaturen.

ANWB adviseert: laat je verwarming uit in de vrieskou 

De vrieskou is weer in het land. Dat betekent niet alleen eerder opstaan om je ruiten vakkundig schoon te krabben, maar ook eventuele opstartproblemen.

Je startaccu vindt die ijzige temperaturen immers ook niet bijzonder lekker. Het is dus handig om goed voorbereid te zijn op dit soort calamiteiten. Gelukkig heeft de Algemene Nederlandse Wielrijdersbond treffend advies paraat.

Rijden en rillen

Senior wegenwachter Remko deelde via XTwitter namelijk een handige tip voor de Nederlandse automobilist. Omdat accu's het zwaar hebben bij temperaturen onder de nul moeten we allemaal korte ritjes gaan vermijden en grote stroomverbruikers uit laten staan.

Die stereo van 6.000 watt kun je dus bijvoorbeeld beter even met rust laten. Vreemd genoeg draagt Remko een heel ander voorbeeld aan: de verwarming. Bij temperaturen van min 3,5 moeten we ook daar namelijk niet aanzitten. Rillend van de kou rondtuffen met beslagen ruiten is immers beter dan een auto die de volgende keer niet start.

Advies voor wie?

Onze behulpzame ANWB'er lijkt even te vergeten dat Nederland een van de oudste wagenparken van de EU heeft. De kachel is in de meeste auto's dus helemaal geen stroomverbruiker, aangezien de koelvloeistof van de motor gebruikt wordt om een kachelradiateur te verwarmen. De kachel kan in het gros van de Nederlandse auto's dus prima aan staan.

Bij moderne bolides en EV's is het systeem echter wel elektrisch, zoals bijvoorbeeld bij de Volkswagen ID.4 en ID.Buzz uit de vloot van de ANWB. Sterker nog: een standaard ID.4 kan tot wel 46% van zijn rijbereik verliezen bij vrieskou. De zwaardere ANWB-bolides zullen daar nog meer onder lijden.

Het advies van de ANWB lijkt dus vooral bedoeld te zijn voor de eigen medewerkers. De gemiddelde bestuurder kan zich gewoon warm en droog blijven houden in zijn oudere vierwieler. Een extra accu of een booster is echter alsnog mooi meegenomen.

Algemeen
  • Volkswagen