Stond je vanochtend weer vast op weg naar het werk? Wen er maar aan. Volgens de BOVAG en de ANWB zal het de komende tijd alleen maar erger gaan worden.
Het aantal auto's in het land is het afgelopen jaar namelijk met een ongewoon hoog getal gestegen. De afgelopen jaren kwamen er onder de streep bijna twee keer zoveel vierwielers bij als voorgaande jaren. Het aantal is namelijk gestegen van zo'n 100.000 per jaar tot een dikke 180.000.
Pandemie
Uit de cijfers van de RDW valt op te maken dat er afgelopen jaar zo'n 370.000 nieuwe auto's verkocht werden. Daar kwamen nog eens 254.000 geïmporteerde bolides bij. Daar tegenover staan 280.000 geëxporteerde auto's en 164.000 slopers. De eindstand is een plus van 180.585 exemplaren, waardoor het totaal op 9.4 miljoen personenauto's komt. Ter vergelijking: in pre-coronajaar 2019 waren dat er nog 8,5 miljoen.
De uitzonderlijke stijging zou te verklaren zijn door het herstellen van het door de pandemie veroorzaakte chiptekort, waardoor de nieuwverkopen weer aantrokken. Daarnaast zijn veel Nederlanders in die duistere jaren uit vrees voor besmetting overgestapt op hun eigen heilige koe. Teruggaan naar het dure en uitgeklede OV is nu geen optie meer.
Vol is vol
Tegenover het AD slaat ANWB Verkeerscentrale woordvoerder Arnoud Broekhuis alarm. Al die extra vierwielers nemen immers de nodige ruimte in. Broekhuis voorziet een omslagpunt waarbij de Nederlandse wegen simpelweg volledig verstopt raken:
"Waar gaan al die extra auto’s rijden? In het westen van het land is het bijna niet mogelijk. Zuid-Holland kende afgelopen jaar een groei van de filezwaarte, dat is de lengte van de file keer de tijdsduur, van 22 procent, Noord-Brabant van 18 procent."
"Wanneer is het aantal auto’s zo groot dat er een kentering optreedt? Als je kijkt naar 2019, het laatste volle jaar voor corona, en afgelopen jaar dan kom ik tot een stijging van 6 procent. Dat is alleen al overdag, niet eens tijdens de spits. Dat valt eigenlijk nog mee als je weet dat er honderdduizenden auto’s bijgekomen zijn. Thuiswerken heeft een dempend effect.’"
Azijn en honing
De voorgestelde oplossing voor het fileprobleem laat zich raden. De overheid moet mensen gaan stimuleren de auto meer te laten staan of zelfs volledig op te geven. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen stelt voor de automobilist niet alleen maar pijn te doen, maar ook een beetje lekker te maken. Naast alle anti-auto maatregelen moeten er namelijk ook alternatieven komen:
"Als je mensen uit de auto wil krijgen moet je een combinatie van azijn en honing bereiden. Dus auto’s weren uit gebieden, de auto duurder maken, rekeningrijden én zorgen dat de alternatieven verbeteren. Dan zullen er voorzichtig mensen komen die zeggen: voor mij hoeft die auto niet meer. Maar het gros zal de bezwaren tegen het ov niet opgeven.’"
- NL Beeld / Regiofotografie