Siemens: 'Nederland zweert als eerste land autobezit af'

Volgens de Duitse techgigant kan het groene pasje binnenkort ingelijst worden als museumstuk. Een nieuw mobiliteitsconcept zal autobezit in recordtijd onaantrekkelijk gaan maken.

Siemens: 'Nederland zweert als eerste land autobezit af'

Je eerste eigen wagen voelt als een openbaring: je hebt opeens een enorm stuk onafhankelijkheid en vrijheid gekregen. Je kunt overal gaan en staan waar je wilt, zonder dat je van iemand anders afhankelijk bent. Als het aan Siemens ligt is dat concept binnen afzienbare tijd echter hopeloos ouderwets. De het Duitse concern werkt namelijk hard aan het omvormen van het openbare vervoer. Met de ontwikkeling van een nieuwe, allesomvattende app wil Siemens autobezit hopeloos onaantrekkelijk gaan maken.

MaaS-app

De app van Siemen moet de hippe afkorting MaaS (Mobility as a Service) waarheid gaan maken. Dit concept heeft als doel een reiziger van deur tot deur op zijn wenken te bedienen met een naadloze combinatie van trein, tram, bus, deelauto, scooter en fiets. Je kunt het zien als een veredelde versie van het reeds bestaande 9292. Nederland wordt het eerste land waar de app op nationaal zijn debuut zal maken. Eerdere pogingen van Siemens beperkten zich tot stedelijke gebieden zoals Los Angeles.

Tegenover het AD legde Siemens Mobility-topman Olivier Gueydan uit waarom Nederland de beste kandidaat is voor het uitrollen van de app:

"Nederland is dichtbevolkt en kent een fijnmazig spoornetwerk. Nederlanders omarmen nieuwe technologieën sneller dan Duitsers of Fransen en behoren vaak tot de early adapters."

Autobezit verdwijnt

Volgens de Fransoos zal de MaaS-app de wijze waarop mensen zich van A naar B verplaatsen radicaal veranderen. De app zal zó eenvoudig te gebruiken en zó handig zijn dat het bezitten van een eigen vervoersmiddel een vreemd idee zal worden, aldus Gueydan:

"De auto zal als persoonlijk vervoermiddel geleidelijk verdwijnen. Van deur tot deur je reis plannen, zonder dat je zelf nog een auto hoeft te bezitten, is de toekomst. Je ziet nu al dat veel jongeren geen interesse hebben in autobezit."

Ontmoedigingsbeleid

Naast het perfectioneren van de app wil Gueydan de Nederlandse automobilist vooral duidelijk maken hoe duur autobezit wel niet is. Alsof we daar aan herinnerd hoefden te worden. Toch denk Olivier dat het wijzen naar de kosten naast de aanschaf- of leaseprijs en de prijzen aan de pomp potentiële autokopers zal ontmoedigen. Daarbij wordt hij bovendien gesteun door lokale campagnes voor autovrije zones en het weglaten van parkeerplaatsen bij nieuwbouw woningen.

Als je echt alle kosten meerekent is de overstap naar het kennelijk spotgoedkope openbaar vervoer volgens Siemens prima te verantwoorden:

"Je betaalt ook wegenbelasting, de verzekering, een parkeervergunning, de kosten van parkeergarages. De werkelijke infrastructuur- en milieukosten worden daarnaast nog nauwelijks naar de autogebruikers doorberekend. Als je dat allemaal meeneemt is een vergelijking tussen auto en trein al veel gemakkelijker te maken."

Zelfrijdende revolutie

Het vakkundig ontmoedigen van autobezit zal echter maar een tijdelijke campagne zijn. Voor je het weet staan er immers al tientallen zelfrijdende modellen te blinken in de showroom. Als particulier een zelfrijdende auto bezitten is waanzin, aldus Siemens. Je koopt immers ook geen taxi voor jezelf. De zelfrijdende revolutie zal daarom het privébezit van een glimmende vierwieler definitief gaan uitbannen:

"Dat gaat gebeuren en sneller dan je denkt. Wie had vijftien jaar geleden gedacht dat veel auto's zichzelf al kunnen parkeren, en al lang niet meer alleen in luxe modellen?"

De boodschap is duidelijk: je zult niets bezitten, en je zult er blij mee zijn...

Nieuws
  • iStock, Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW, Tesla