Chinese elektro-bus laat zich van zijn beste kant zien

Goedkope accu's en brandveiligheid, het blijft een zeldzame combinatie.

Chinese elektro-bus laat zich van zijn beste kant zien

Aan het begin van de vorige eeuw werd de brandstofauto nog gezien als een gevaarlijk onding. Het zat al in de naam. Een voertuig met een brandbare stof aan boord die reed op explosies kon natuurlijk alleen maar fout gaan. Een simpele accu was eigenlijk veel veiliger.

Rollen omgekeerd

Honderd jaar later lijken de rollen omgekeerd. De verbrandingsmotor is inmiddels zo ver doorontwikkeld dat de risico's minimaal zijn. Door de opkomst van EV's wordt juist meer aandacht besteed aan vurige problemen met splinternieuwe stekkerbakken. De grootste problemen zijn hoe plotseling een brand kan ontstaan en hoe moeilijk brandend lithium te blussen is.

Bus-BBQ

Voor de aanwezigen bij een universiteit in het Chinese Guangxi Zhuang werden de nadelen van elektrische voertuigen nogmaals onderstreept. Een rijtje van vijf bussen op het campus vond het kennelijk hoog tijd voor een barbecue. Een van de bussen vliegt vrijwel zonder waarschuwing in de fik en steekt vervolgens zijn buren aan. Ook de vuilcontainers aan de andere kant van de bus ontkomen niet aan het inferno.

Geen gewonden

Na twintig minuten arriveerde de lokale brandweer en konden de bussen geblust worden. Vier van de vijf waren onherstelbaar beschadigd. Gelukkig waren er op het moment van het incident geen inzittenden aan boord. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Elektrisch
  • South China Morning Post