Enorme museumbrand claimt meer dan 100 klassieke motorfietsen en auto's

Het hoogst gelegen motor museum ter wereld in het Oostenrijkse Timmelsjoch is gisternacht volledig uitgebrand. Het museum bood plaats aan meer dan 200 klassieke motorfietsen en enkele unieke auto's.

Enorme brand claimt 200+ klassieke motorfietsen en auto's

Het Top Mountain Motor Museum Crosspoint is niet meer. Op zo'n 2.200 meter boven zeeniveau was het museum in de bergen van Tirol het hoogst gelegen motor museum ter wereld. Naast ongeveer 230 klassieke en antiek motorfietsen (inclusief twee met rotatiemotoren) van maar liefst honderd verschillende fabrikanten was er ook plaats voor enkele rariteiten op vier wielen.

Zo kunnen we uit foto's opmaken dat eronder andere een BMW Isetta, Porsche 356 Speedster, Messerschmitt KR200, Volkswagen T1 Transporter, Porsche 959, MV Agusta 1100 D2 Autocarro, Porsche 911 Targa en een Alfa Romeo 8C aanwezig waren. Die laatste is van onschatbare waarde, aangezien de auto in 1936 de Mille Miglia won, een waanzinnige, 1600 kilometer lange race op open wegen dwars door Italië.

De Mille Miglia-winnende Alfa Romeo 8C.

Uitslaande brand

Om 4:40 werd de lokale brandweer gealarmeerd met de melding dat er rookontwikkeling was in het museum. De brand was opgemerkt door een tweetal medewerkers dat in het gebouw verbleef. Vanwege de afgelegen locatie duurde het even voordat de brandweer aanwezig was.

Het grotendeels houten gebouw ging al snel in vlammen op. De brandweer had moeite om voldoende watercapaciteit te vinden, en was genoodzaakt om met sneeuwruimers de brand te lijf te gaan. Het beschermen van het aangrenzende restaurant en kabelbaanstation was de prioriteit.

Schade onbekend

Het harde werk mocht helaas niet baten. Ondanks de inzet van honderd brandweerlieden gingen er alsnog in ieder geval meer dan honderd voertuigen verloren. Welke dat precies zijn is nog niet bekend.

Het museum heeft een oppervlak van maar liefst 3.000 vierkante meter, waardoor er een grote kans is dat een deel van de collectie het overleefd heeft. Bij het incident raakte gelukkig niemand gewond, maar de materiële schade is aanzienlijk. Het is nog niet duidelijk wat de brand veroorzaakt heeft.

Nieuws
  • Top Mountain Motorcycle Museum
  • Pilot Oblatywcz